Реклама / Ads
23| 5038 |20.02.2009 НОВИНИ

Имало увеличение на престъпността, но не било "бум"

.
Министърът на вътрешните работи М. Миков извести, че напоследък спаднала готовността на гражданите да оказват съдействие на службите, а причината за това била защитата на данните, постъпващи в министерството.
 

Текстът от Закона за електронните съобщения, който бе приет от Народното събрание, нанася сериозен удар върху оперативните способности на службите за разкриване по горещи следи, обяви по БНТ министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Той се ожали от това, че с този текст се затруднява проследяването на трафика от мобилни телефони; сега вече МВР трябвало да търси разрешение от съда, за да изисква такава разпечатка. Миков обясни, че досега това се случвало буквално за минути, докато тепърва щели да са нужни дни. Той все пак направи уговорката, че МВР разчитало и на други средства, като агентурната работа, например.

Министър Миков извести още, че напоследък спаднала готовността на гражданите да оказват съдействие на службите, като причината за това той видя в защитата на данните, постъпващи в министерството. Той добави, че не е изключено служител на МВР умишлено или без да иска да извърши престъпление при изпълнение на служебните си задължение. По повод делото за смъртта на Пламен Куцаров Миков каза, че в такива случаи се намесват прокуратурата и следствието, които констатират кой е извършил престъплението.

mikov_prestupnici_1.jpg  снимки Вяра Йовева

Що се отнася до съкращенията в МВР, стана ясно, че те са част от реформата в МВР, която щяла да помогне за изясняването на функциите и отговорностите във ведомството, да премахне дублиращите се длъжности и да запълни липсващите бройки. При разговорите с контактната група на протестиращите полицаи било постигнато доста по отношение на правото на синдикални действиия, но в условията на криза нямало сектор, в който заплатите да се увеличат с 50%.

Миков отчете повишение на престъпността във връзка с финансовата криза, но отказа да го квалифицира като "бум", дори вметна, че през последните години при някои видове престъпления било отчетено намаляване.

По повод скандала в НАП министърът оповести, че в страната имало десетки случаи за измами с ДДС, които били разкрити, а някои се намирали във фаза на досъдебно производство и били в съдебна зала.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5248 |25.11.2008 Имало е опити за покушение срещу Доган, заяви предшественик на Емин . 19| 5478 |12.11.2008 К. Тренчев: Крадене с ръце и с крака е имало в "Кремиковци" . 23| 5110 |28.10.2008 Пенсионерите ще чакат; увеличението на пенсиите им се отлага . 0| 4873 |18.09.2008 КРИБ се обяви против 36%-то увеличение на цените на газта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads