Реклама / Ads
7| 5688 |20.12.2012 НОВИНИ

Имам отказвал да погребва в ковчег християни

.
Източник: bTV
Имам отказал на вдовица да погребе мъжа й в ковчег, защото бил с християнско име. Това стана ясно от показанията на две от свидетелките по делото за радикален ислям в Пазарджишкия окръжен съд.
 

В Съдебната зала са призовани Светлана Глухова, Филка Арнаудова, Златан Китов, Антон Кеов, Иван Семерджиев, Николай Панков и София Дерменджиева.

По думите на първата разпитана свидетелка, Филка Арнаудова, която живее в Девин, съпругът й е изчезнал на 22 април 2011 г. Той е бил издирван от полицията повече от 20 дни и е открит удавен. Тъй като трупът му бил почти разложен, близките са поискали да бъде погребан в ковчег. Имамът на Девин Ружди Семерджиев отказал да го погребе, тъй като бил с християнско име.

Другата свидетелка, Светлана Глухова, е също мюсюлманка. След смъртта на баща й през 2009 година също й е отказано да бъде погребан в ковчег. Тя показа в съда копие на заповед, издадена от районния мюфтия Неджми Дъбов, в която се забранява да се извършват погребенията по този начин.
Подсъдимият Неджми Дъбов отговори, че заповедта му е според сега действащия устав на главното мюфтийство.
 
"Заповедта е принципна. В нея са цитирани единствено и само членове от действащия устав на мюсюлманите от 2008 година. До същия казус има фетфа на комисията към главно мюфтийство, която едно към едно се препокрива с моята заповед, което са общо известните ислямски принципи относно религиозните погребения", каза мюфтията, предаде БНР.
 
"Така че не виждам какво се драматизира и се търси някаква такава сензация. Говорим според исляма. Аз съм мюфтия и действам съгласно устава на мюсюлманско изповедание. Нещата са ясни и регламентирани”, каза още той.

Има разделение в мюсюлманската общност, а с действията си мюфтийството ограничава правата на голяма част от мюсюлманите, заявиха свидетелите от Девин.

Припомняме, че по делото за радикален ислям в Пазарджик 12 мъже и една жена са уличени в проповядване на салафизъм сред българите-мюсюлмани.

Предния ден съдът разгледа представените три експертизи на религиозната литература, намерена в лицата, обвинени, че са разпространявали идеологията на салафитското течение в исляма. Съдът в сряда даде срок до средата на януари вещото лице да предостави пълна експертиза на религиозната литература на арабски, а не само резюме, каквото бе представена в съдебната зала.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 12074 |18.12.2012 Цветанов: Имаме магистрат – къртица . 5| 5151 |17.12.2012 Делото срещу имамите в Пазарджик се отложи . 4| 6174 |28.11.2012 Националисти, имами и полиция - продължава делото срещу радикален ислям . 25| 7460 |29.10.2012 Имамите от Пазарджик - изплашени от ексцесии днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads