Реклама / Ads
10| 4775 |06.02.2015 НОВИНИ

Имаме ли право да вземем правосъдието в свои ръце?

.
В блок в столичен жилищен квартал младеж, който не живее там, стана обект на разпит и обиск от група млади мъже, тъй като те се усъмнили, че е дошъл да краде.
 
Случката, която е записана на видео, предизвика много коментари и противоположни мнения за това дали "пазачите" на блока имат право да взимат закона в свои ръце.

Групата хора от блока, които са се спречкали с предполагаемия крадец, са заснели видеото, в което се вижда как го спират и го питат при кого отива. Той не дава отговор и хората от блока пребъркват чантата му и искат личната му карта. Намират в чантата му кабел, който според тях може да се използва за влизане с взлом.

Във видеото се вижда и как един от младите мъже удря момчето.

Пред Нова ТВ групата хора от блока, които са хванали непознатия, разказаха, че в квартала всички се познават и това е първоначалната причина да се усъмнят в намеренията му. Те обясниха, че не са извикали полиция, защото той избягал.

"Изпуснахме младежа, който беше обвинен, че е крадец. Аз му ударих шамар. Заставам зад това, което направих, защото битовата престъпност в квартала е много висока. Той не успя да обясни при кого идва”, разказа един от участниците в разпита и обиска.

"Как това момче влезе във вход, който се заключва с автомат, има домофони и се отваря само с ключ или отвътре? За две минути го видяхме как се забави пред вратата и я отвори", добави той.

Друг от "пазачите" добави, че спонтанно е поискал личната карта на младежа. "Съжалявам, че го направих, но вече ни омръзна от кражбите", каза още той. "Момчето само си свали раницата и започна да показва какво има в нея, без да сме го карали", добавиха двамата мъже. Колкото и да се е стъписал, ако има адекватно обяснение, щеше ни го каже, смятат те.

Други живущи в блока казват, че многократно е имало кражби, но не подават жалби в полицията, защото няма резултат.

В ефира на Нова ТВ адвокат Марин Марковски коментира, че не може да се посяга на правата на гражданите след като те не са извършили престъпление.

"Момчетата нямат право да принуждават когото и да е било към някакви действия, това е престъпление. Те не трябва да искат лична карта, не трябва да бъркат в раницата на някого и да го принуждават да дава обяснения”, подчерта той.

Адвокатът обясни още, че гражданският арест е допустим и толериран от закона, даже в закона се казва, че когато се задържа някого след извършването на престъплението, може да му се причинят вреди в рамките на необходимите размери и големини.

Едно е обаче граждански арест след извършването на престъпление, друго е принуда, защото се съмняваме, че ще бъде извършено престъпление, подчерта адвокат Марковски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4656 |02.02.2015 Пенсионните фондове: Имаме положителна доходност . 15| 5394 |02.02.2015 Б. Цеков: И във френското правосъдие има "гнили ябълки" . 4| 5522 |31.01.2015 Ще имаме финансов омбудсман . 6| 4704 |29.01.2015 С. Найденова: За пръв път правосъден министър ще отсъства от избор на председател на ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads