Реклама / Ads
Frognews
6| 4541 |27.03.2014

Имами и попове против шортите по физическо

.
Свещеници, монаси и духовници от мюсюлманското изповедание се разбунтуваха срещу наредба на Министерството на образованието, която ги задължава да се разсъбличат по шорти в часовете по физическо възпитание.Часовете по физическа култура, определени в наредбата, от години скандализира и монахини - студентки в специалността "Теология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и във висшите училища във Велико Търново, Шумен и Пловдив, пише "168 часа", като цитира преподаватели по богословие.

"Да хвърлиш расото и да хукнеш по стадиона да покриваш спортни нормативи заради някаква оценка в дипломата за висше образование, е повече от кощунство и гавра с православната вяра", коментират богослови. "Ако зависеше от нас, ние начаса бихме отменили наредбата. По силата на този текст монасите трябва да хукват по стадионите или да ги опънем на лоста в спортната зала. Недопустимо е", казва в интервю деканът на Православния богословски факултет във Велико Търново доц. Димитър Попмаринов. Той сподели, че е готов за среща с представители в образователното министерство с цел разпоредбата да бъде отменена в частта, която се отнася за монаси, монахини и свещеници.

Експерти от МО отрекоха за съществуването на разпоредба за физкултурни занятия във вузовете. Според тях всеки вуз, тъй като е автономен, сам си издавал и изпълнявал собствените разпореждания. А после се оправдавал с министерството.

"Разбира се, че има такъв текст на МО, но в никакъв случай не и на министерството на спорта. Оттук само са предлагани препоръки в отделни направления", категоричен бе бившият министър на спорта Свилен Нейков пред "168 часа".

Срещу изпълнението на министерската разпоредба за физическото се обявиха и ходжи от Южна България. Мотивите за гнева им - не било редно бъдещите имами, които се обучават в средните духовни училища в Шумен, Момчилград и Русе, "да подскачат", след като цял ден са учили Коран в джамиите на арабски. А преди това са проповядвали на правоверните да бъдат по-добри, да прощават, когато ги обидят, и да обичат Аллах повече от себе си.

Министерските инструкции предвиждат физическото възпитание да влезе като задължително изучавана дисциплина в учебните планове на висшите духовни учебни заведения, както и на средните - двете семинарии в София и Пловдив и трите мюсюлмански училища.
Според наредбата студентите богослови по 30 часа за два семестъра надяват спортни екипи - тениски, гащета и кецове, и започват да спортуват по учебния план.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проф. Марков: Законът е против референдумите 4| 4264 |24.03.2014 . Орешарски: България е против широки санкции срещу Русия 24| 4072 |20.03.2014 . Георги Свиленски: Погром на БСП-офис в отговор на декларация против омразата 17| 6675 |12.03.2014 . България против икономически санкции за Русия 20| 4902 |10.03.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ