Реклама / Ads
25| 7450 |29.10.2012 НОВИНИ

Имамите от Пазарджик - изплашени от ексцесии днес

.
Източник: bTV
С гневни протести и шпионски игри продължава днес делото срещу 12 имами и една жена в Пазарджишкия окръжен съд. Насроченото пред съда шествие на ВМРО и "Атака" засили допълнително опасенията от ескалация на напрежение.
 

Волен Сидеров отрано предупреди, че се готвят провокации. В отговор мюсюлманите от джамията "Абу Бакр" в Пазарджик, чийто проповедник Ахмед Муса Ахмед е сред обвиняемите, обявиха, че няма да демонстрират пред съда, съобщава „Стандарт”. "Страх ни е да не стане нещо страшно. Дори предупредих полицаите да изпратят патрулиращи коли в улиците около махалата", заяви Яшар, брат на Ахмед Муса и лидер на мюсюлманската общност.

Пред сградата на съда в Пазарджик са се събрали вече около 200 привърженици на „Атака” и Национален фронт за спасение на България, съобщава „Фокус”. Към съда идват и привържениците на ВМРО. Има представители на партиите от местните им организации от Ловеч, Габрово, Ямбол, Плевен, Пазарджик, Пещера и др.

Под звуците на патриотична музика те са издигнали плакати, най-големият от които с надпис: „Българските патриоти единни срещу ислямистката опасност”. Срещу сградата на съда има много полиция, както и началникът РПУ – Пазарджик Симеон Съловски. Обвиняемите заедно с техните съпруги са придружавани от полиция, за да влязат в сградата на съда, тъй като жените са с мюсюлмански забрадки. Пред съда има около стотина полицаи и патрулни коли. Движението по улицата е затруднено.

Имамите са обвинени в членство в нерегистрираната организация "Ал Уакф Ал ислами" в България, проповядване на недемократична идеология под формата на салафизъм, и насаждане на вражда на религиозна основа.
Процесът срещу родопските духовници достигна точката на кипене, след като почти всичките привлечени от прокуратурата свидетели се отметнаха от предварителните си показания.

Напоследък главният свидетел - Муафак Ал Асаад, се оплаква на висок глас, че му се оказва натиск от специалните служби. След заседанието на съда двама агенти на ДАНС завели живеещия в Сърница сириец в сградата на полицията в Пазарджик. Там те го накарали да подпише декларация, че се отказва от преводач.

Преди това Ал Асаад, който държи сладкарница, поиска да бъде разпитан с преводач от арабски, тъй като не владее добре български. Не правел разлика например между "заплашен" и "уплашен". Съдът дори назначи за целта известната арабистка Мая Ценова от Софийския университет.

По думите на Муафак агентите на българското ФБР му съобщили, че прокурорката била много ядосана, че е поискал превод. Освен отказа от преводач хората на ДАНС настояли той да потвърди с декларация, че застава зад показанията си, дадени пред следствието. Обещали да му дадат 1000 лв., за да замине за Турция и да не присъства на днешното заседание. "Казаха, че ще ми пречат - от свидетел ще стана обвиняем и може да лежа 5 г. в затвора. Също, че утре могат да ми отворят ново дело", обясни Ал Асаад пред ТВ7.

Ролята на сириеца е особено ключова, тъй като след отмятането на останалите, обвинението вече се крепи единствено на четиримата защитени свидетели и иззетата от библиотеките на някои имами литература. В предварителните си показания разпитваните твърдяха, че ходжите проповядват салафизъм и опасни идеи - че ислямът ще завладее целия свят с оръжие.

Намерените в дома и компютъра на Муафак ал Асаад доказателства са гръбнакът на делото. Сред тях са списъци с проповедниците, които получавали 300 евро месечно, финансови отчети, планове и програми на арабски език. В една от намерените флашки в дома на Ал Асаад прокурорите са открили екстремистки проповеди на турски език. В първата от тях се казва: "Поради това, че е един магьоснически строй, демокрацията няма право на опекунство над мюсюлманите".

В друг трактат пише: "В днешно време начело на най-важните задачи на Групата на победителите /Тайфа ал мансура/ е воденето на свещена война джихад срещу тези, които ръководят мюсюлманите чрез закони, създадени от хората, а не чрез вярата на Аллах".

Според експерти тези проповеди са писани от Абу Мохамед ал Макдиси - джихадитски духовник от йордано-палестински произход.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5266 |27.10.2012 Цветанов с апел: Разумът да надделее в Пазарджик! . 6| 6597 |29.09.2012 Спорът между имамите в Пазарджик - за пари или за ислям? . 11| 6168 |26.09.2012 Изслушват инкогнито свидетели в делото за радикален ислям в Пазарджик . 1| 4788 |21.06.2011 Лекарски грешки убили едно от бебетата в Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads