Реклама / Ads
15| 12783 |10.03.2011 НОВИНИ

Имаш съмнения за данъка – администрацията го проверява

.
Йорданка Фандъкова Източник: Булфото
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че всеки гражданин, който има някакво съмнение за правилността на изчислените му данък сгради и такса смет, може да се обърне за проверка към съответната данъчна администрация.Повод за това стана нарастването на данъците в някои квартали заради направеното ново зониране.
 

„Не смятам, че в „Младост 1” и „Младост 1А” условията са по-различни от „Младост 2” или 3, или 4. Това, което ние направихме, е да се свърже данъчната оценка с реалните пазарни цени на имотите. Грешките са единични, но такива има всяка година”, обясни столичният кмет. По думите й в момента се нагнетявала една обстановка, която била напълно излишна.

„Много лесно е да се манипулират хората по темата с данъците. Живеем в реални условия и реагираме на условията. В „Младост” сега строим две детски градини. Инвестираме. Щеше да е притеснително, ако не се виждаше къде отиват парите на софиянци”, аргументира се Фандъкова. Тя е разпоредила на директорите на Данъчна администрация да обръщат внимание на гражданите. Възложена е и проверка на отдел „Вътрешен одит” в Столичната община за изчисляването на данъците.

Ако се окаже, че има виновни, те ще понесат отговорност. Няма грешно изчисляване на данъците в София. Има само технически грешки, но такива има всяка година. Не е вярно и коректно, нито пък е отговорно да се твърди, че всички данъци са сгрешени, каза още Фандъкова.

Заместник-кметът Минко Герджиков посочи, че 17 имота в кв. "Горубляне" ще се прехвърлят отново в четвърта зона, а собствениците им ще получат нови уведомления за дължимите данъци през следващата седмица.Той отбеляза, че промененото зониране засяга 123 хиляди от общо 1,6 млн. собственици на имоти.Голяма част от тях ще платят 50 процента от данъка "сгради" за имот, който използват като първо жилище, а таксата "смет" се плаща в пълен размер.

Помолен за коментар върху възможните варианти за грешки при изчисляването на данъци и такси, Герджиков посочи, че ще се коригират грешки за начислени данък "сгради" и такса "смет" при гранични имоти между две зони, като според решението на Общинския съвет попадат в по-малката като стойности категория. Другата възможност, която може да предизвика съмнения за грешки у гражданите, е актуализирането на данни за имота им. По думите на Герджиков след прехвърлителни сделки, които без съмнение са много в последните 12 години, е правена проверка и е възможно да са отстранявани неточности за декларирания имот от предишния собственик, което от своя страна води до повишаване на данъчната оценка.

В крайна сметка тази година повече ще плащат живеещите в кварталите "Младост" 2,3 и 4, "Кривата река", "Банишора", "Зона Б-18", "Зона Б-5", "Сердика", долната част на "Лозенец", районите около Централна гара и Женския пазар, "Драгалевци", "Симеоново", "Бояна", "Киноцентър", "Малинова долина" и "Княжево". От общината твърдят, че увеличението е от 18 до 50%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4874 |15.02.2011 Съмнения за шап в Стефан Караджово . 2| 5063 |01.12.2010 Ще вдигат данъка на имотите под Витоша . 3| 5862 |21.10.2010 Съмнения за далавери отложиха назначенията в "Топлофикация" . 30| 6752 |14.06.2010 Маргина невинен и свободен, остават съмнения за политическа поръчка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads