Реклама / Ads
3| 7379 |28.02.2011 НОВИНИ

Имот скара СБХ и Алма Матер

.
акад.Светлин Русев
Спор за имот, върху който е построена сградата на "Шипка" 6 е на път да прерастне в голям обществен скандал, след като обвиниха СУ "Св.Климент Охридски" в лъжа.
 

Претенциите на СУ "Св. Климент Охридски" започват с една голяма лъжа – че теренът, върху който е построена сградата на "Шипка" 6 е дарение от братята Евлоги и Христо Георгиеви на СУ. Това се казва в писмо на академик Светлин Русев по повод спора между Софийския университет и СБХ за сградата на "Шипка" 6.

По думите му с времето тази лъжа е опровергана, но спекулациите не престават. През юни 1969 година държавата предоставя терена на "Шипка" 6 на СБХ за построяването на изложбена зала. Половин година по-късно МС изменя решението си, добавяйки, че изграждащата се сграда ще се използва от СБХ до построяването на Национална картинна галерия, а след това "Шипка" 6 ще се предостави за нуждите на СУ. Подобна сграда и досега няма и дори не е съществувала на етап идеен архитектурен проект, заявяват от СБХ.

През 1985 година, когато се чества 100-годишнината на СУ, МС отново решава сградата да се да се предаде на учебното заведение, уточнявайки отново – след преместването на СБХ в нова страда. Въз основа на нормативните документи и произтичащите от тях, но неизпълнени от държавата ангажименти, сега СУ се опитва да черпи права и да предявява претенции в съда, казват от СБХ. Освен това съюзът е дал 2 250 000 лева за строителството на галерията. Председателят на СБХ Ивайло Мирчев обвини държавата за сегашното положение. Този имот трябва да бъде реновиран и ние желаем да ползваме тази галерия, каза още Ивайло Мирчев. И добави – ако държавата иска, нека я ползва за МОЛ, но ние винаги сме я ползвали за галерия.

Зам. председателят на съюза Бойко Митков припомни, че галерията е строена по време на председателството на бащата на Ивайло Мирчев – големия художник Никола Мирчев и това е и личен ангажимент. Митков каза още, че СБХ не е ползвал никога субсидия от държавата. Той заяви, че си запазват правото да предприемат всякакви действия, за да запазят "Шипка" 6. Митков каза, че решението не е в прерогативите на Министерството на културата, а в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Областната управа. Митков добави, че беше направен опит да се стигне до разбирателство със СУ с изложбата в университета, озаглавена "Мостове на духа", които впоследствие бяха изгорени. Едно от делата водени от СУ, което е във Върховния касационен съд е за неоснователно обогатяване на СБХ за сметка на СУ. Не ние се обогатяваме, а някой друг, каза Митков. На пресконференцията имаше много художници, бивши председатели на съюза, както и министърът на културата Вежди Рашидов, скулптор и член на СБХ. Вежди Рашидов каза преди да излезе, че трябва да се водят разговори с МРРБ и Областната управа и да се вземе решение от Министерския съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5305 |24.02.2011 Наредба скара фелдшери и министрество . 1| 5460 |02.01.2011 Биологичен материал се продава в интернет . 8| 9423 |09.12.2010 Проверка по "Наглите" скара съдии с ВСС . 9| 5238 |01.12.2010 БАН скара ГЕРБ с опозицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads