Реклама / Ads
26| 5125 |29.04.2015 НОВИНИ

ИМП: Акцията срещу ТВ7 е незаконна и брутално погазва Европейската конвенция за правата на човека

.
Институт за модерна политика
Акцията на частния съдебен изпълнител със съдействието на МВР срещу телвизиите ТВ7 и NEWS7 трябва да бъде незабавно преустановена. Тя е в грубо нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човек и защитата, с която се ползва свободата на изразяване и закрилата на журналистическите източници, пише в становище на Института за модерна политика.
 
Ето и останалата част от становището:

"..Правно недопустимо е акцията да се свежда до спор за собственост или търговски спор.  Една медия не е сбор от вещи, компютри, сървъри и имоти. Посегателство с такъв мащаб засяга демократичните устои на обществото  и свободата на словото.

МВР и другите държавни институции следва да отчитат, че според Съда в Страсбург свободата на преценка на националните органи при намеса в свободата на печата е ограничена от интересите на демократичното общество в осигуряването и поддържането на свободен печат .

Според Европейския съд принудителни действия спрямо медии, извършени като  “впечaтляващи и зрелищни”, неминуемо се отразяват значително върху служителите, работещи там и се възприемат от тях като потенциална заплаха за свободното упражняване на журналистическата професия.
Всяко използване на принуда и сила в помещения, ползвани от журналист, извън тези, които се провеждат във връзка с разследване на негова, несвързана с журналистическата му професия престъпна дейност, трябва да се разглежда като намеса на държавата по отношение на свободата на изразяване по чл. 10 ЕКЗПЧОС .
Претърсването и изземването в помещения на медии, чиято цел са сървъри или други носители на информация, създава опасност да се разкрият журналистически източници и е в грубо нарушение на Европейската конвенция за правата на човека .

Съгласно Европейския съд по правата на човека свободата на изразяване по чл. 10 ЕКПЧ представлява една от най-важните основи на демократичното общество и гаранциите, предоставени на пресата, са от особено значение. Според Съда, защитата на журналистическите източници е крайъгълните камък на свободата на печата. Липсата на такава защита може да разколебае журналистическите източници да подпомагат пресата в информирането на обществеността по въпроси от обществен интерес. В резултат на това може да бъде увредена важната роля на пресата като "пазител на демокрацията" и да бъде засегната способността й да предоставя точна и надеждна информация на обществото.

Като се има предвид важността на защитата на журналистическите източници за свободата на пресата в демократичното общество, всяка намеса, която може потенциално да до тяхното разкриване, е  несъвместима с чл. 10 ЕКПЧ, освен ако това е обосновано от надмощно изискване в обществен интерес .

Мащабни и масови претърсвания и други принудителни действия, дори да не са довели до разкриване на журналистическите източници,  застрашават свободата на изразяване и печата дори повече, отколкото директен въпрос за разкриване на журналистически източник, зададен при разпит на журналиста. Това е така, защото силовите органи, организирали внезапно акция в редакциите на медии, имат широки правомощия да търсят и на практика разполагат с достъп до цялата налична документация. Според европейските стандарти, когато държавните органи обмислят решението дали да предприемат принудителни действия в редакциите на медиите, те балансират няколко конкуриращи се интереса и трябва “винаги да накланят везните в полза на интересите на демократичното общество от свободен печат” . Търговски спор и интересите на КТБ не са достатъчни и нямат по-голяма тежест, отколкото свободата на печата.

При планиране на принудителни действия в помещения, ползвани от редакциите на медии и от журналисти, трябва да се прибягва само като последно средство, когато другите, по-малко засягащи свободата на медиите законови действия, не дават резултати и е налице “належаща обществена необходимост” от извършването им .
При вземането на решение от МВР и другите държавни органи за извършване на принудителни действия в офиси на журналисти и медии трябва да се извършва само поради “належаща обществена необходимост” по смисъла на чл. 10 ЕКПЧ. Такава най-често не е  обоснована в случаи, в които са засегнати правата и законните интереси на отделни лица. Дори при засягане на обществен интерес при преценката дали да се извърши принудителната акция  трябва да се дава превес в полза на свободата на медиите в едно демократично общество.
Преди да се прибягва към принудителното действие трябва да се съобразява значението на свободата на медиите и защитата на журналистическите източници като гаранция за спазването на правата на обществото да бъде информирано по важни за него въпроси.

При подготовката на принудителното действие трябва да бъдат възможно най-конкретно очертани обектите, подлежащи на търсене и изземване, така че да се ограничат във възможно най-голяма степен рисковете да бъдат разкрити журналистическите източници.

Извършването на принудителното действие трябва да бъде планирано така, че в най-малката възможна степен да се предизвика нежелана публичност на действията, зрелищни акции, многочислени групи от полицейски служители, използване на сила и други действия, които са от естеството да представляват заплаха за свободното упражняване на журналистическата професия и да разколебаят журналистическите източници в желанието им да предоставят информация на медиите, а от там и на обществото."  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 10118 |24.04.2015 Ген. Атанасов: Сривът на КТБ започна след акцията на прокуратурата . 79| 5879 |23.04.2015 Акцията #ПейWithMe иска оставката на Вежди Рашидов . 2| 5220 |13.03.2015 Осъден за брутално тройно убийство българин е задържан в Чехия . 14| 5185 |20.02.2015 Константинов за незаконната сеч: Башибозушка история, озверяла банда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads