Реклама / Ads
10| 6075 |26.05.2020 НОВИНИ

Имунолог: Истерията около коронавируса беше прекалена, ваксината не трябва да е за масова употреба

.
Андрей Чорбанов
Близо сме до прототип на ваксината. Остава по-техническата част да се направи самата конструкция. Атакува клетките, които са заразени с този вирус. Той преминава много бързо от клетка в клетка. Антителата могат да го обезвредят. Това каза имунологът доц. Андрей Чорбанов по ТВ7/8.
 

В световен план може да се направи много бързо- Тестовете са тези, които ще пакажат дали тя е правилната ваксина. Трябва да се докаже, че тя не е вредна и че е ефективна. Борбата между тези два параметъра е много сериозна. Новите ваксини се правят по изкуствен път, те са безвредни, но страдат от липса на ефективност. Тестовете продължават години.

 

Теоретично е възможно вирусът да изчезне. Истината е, че истерията беше прекалено голяма.  Ваксина трябва да има и тя трябва да е специализирана към хората в риска. Те са малък процент спрямо общото население на света. Няма смисъл да се ползват в целя свят. Трябва да се направи терапия за рисковите групи, а те са различни. Не са малките деца, бременните и кърмачките, а възрастните хора, тези със сериозни заболявания и хората със затлъстяване. Затова в САЩ има толкова тежки случаи. Много хора биха реагирали, че едва ли не това е някаква дискриминация. Но не е. Такъв вирус показва слабостите на нашето общество като цяло. Хората трябва да мислят сами за своето здраве. Обществото реагира неадекватно-младите се уплашиха, а възрастните не. Те и не четат в интернет и реагира по най-безстрашна форма и си пазаруваха по цял ден. Любимият ми шведски модел се изложи на тази схема. Те не успяха да удържат домовете за възрастни от посещения.

 

Държавата опитва да прави активни мерки, но доколко са ефикасни може да се спори. Лична хигиена е задължителна.  Хората в самолетите не се заразяват. Това е много безопасно място заради филтрите. 95 процента от функциите на държавите бяха психологически. Вирусът е неизвестен. Той ще се окаже, че поразяването на хора от развитите страни направи видима тази пандемия. В Африка има много по-тежки заболявания, но на нашето общество не му пука за хората там. Държавите сложиха карантина с малко заразени хора. 

 

Сега са хиляди, но правителствата разбраха, че по този начин не може да се ограничи заболяването. Огромен брой хора изобщо не развиват антитела, дори ако се срещнат с вируса. Много е важно къде и какво се чете. Наличието  на антитела може да е заради среща с коронавируси, с които се срещаме всяка зима.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7806 |18.05.2020 Цветан Василев: ”Дунарит” се рекетира чрез Междуведомствената комисия под контрола на шайката около Пеевски . 2| 5190 |16.05.2020 Извънредното положение в Испания ще бъде удължено с още около месец . 12| 5814 |07.05.2020 Проф. д-р Георги Михайлов: Около вируса се създаде апокалипсис . 28| 11204 |02.05.2020 Евгений Дайнов: Около Борисов непрестанно се появяват все нови кандидати за носни кърпички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads