Реклама / Ads
8| 4359 |13.06.2015 НОВИНИ

Индекс за европейска демокрация искат от ПЕС

.
На Конгреса на ПЕС в Будапеща социалистите приеха резолюция „За толерантна, приобщаваща и демократична Евраопа“. В нея те припомнят, че се навършват двадесет години от подписването на Шенгенското споразумение, което е основен елемент към „по-приобщаващо, свободно и отворено общество. То е знак, че подписалите го страни имат достатъчно голямо доверие помежду си, за да живеят без вътрешни граници“.
 

Социалистите констатират, че ЕС е изправен пред сериозни предизвикателства спрямо спазването на върховенството на закона. „През последното десетилетие консервативните лидери системно потъпкваха върховенството на закона, нарушавайки правата и свободите, в това число Орбан в Унгария“. Според ПЕС, освен политическия диалог, единственият начин за действие срещу този начин на поведение на консервативните държавни лидери е изпълнение на Чл.7 от Договора за ЕС, според който се предвижда въвеждане на процедура за предупреждение и най-накрая лишаване от право на глас. До този момент заради особената си тежест, тази клауза никога не е била използвана.

 

„Настояваме да се въведе Индекс на демокрацията в ЕС, функциониращ като система за ранно предупреждение, с който да се следи дали държавите-членки съблюдават общите ценности на ЕС и дали се зачитат основните права.“

 

Левите са категорични, че основните евроценности са атакувани от екстремистките движения, които насърчават нетолерантност  и поляризират обществата. Освен това ефектът от кризата е засилил недоверието на европейците в политическите институции.

 

В резолюцията става ясно, че Европа преживява спад на избирателната активност, особено на европейските избори. На конгреса активистите се обединиха, че ще продължат да подкрепят изборните реформи, които разширяват възможностите за гласуане и опростяват системата, така че всички да са част от демократичния процес, както на национално, така и на европейско равнище. Те искат да анализират ползите от възможността да се гласува в по-ранна възраст.  С това, поред тях, може да се увеличи достъпността до избирателните секции и да се мобилизират младите гласоподаватели. 

 

На Конгреса, социалистите приеха и декларация озаглавена: „Пътна карта на ПЕС за прогресивна Европа“.  В нея те констатират, че икономическата криза, която се отрази на благосъстоянието на гражданите, може да доведе до дълбоко обществено разделение и да подкопае бъдещето на европейсикя проект. Според тях, има опасност и от разделение между различните части на Европа. За да не се стига до това, ПЕС предлага засилване на икономическия растеж. Само Инвестиционният план обаче няма да спомогне. Социалистите са категорични, че трябва да бъдат финансирани иновативни и амбициозни проекти в сектори с потенциал за растеж и развитие. Според тях икономическите неравенства и концентрация на богатство се отразяват отрицателно на икономиката като цяло.

 

За пореден път от ПЕС се обявиха за спазване на най-високите стандарти за опазване на околната среда. „Искаме в икономиката ресурсите да се използват по-рационално и да се намали прахосването им“. Левите подкрепят създаването на балансиран Енергиен съюз, с който да се гарантира доставката на чиста и достъпна енергия.

Социалистите бяха единодушни, че за постъпването на повече приходи в националните бюжите е нужно да се предотврати укриването на данъци. В европейски план те отчитат, че е нужно да се укрепи Икономическият и паричен съюз.

 

Сред основните акценти в резолюцията е изводът, че цифровизирането на промишлените сектори и на услугите ще даде възможност на европейския бизнес да печели и да запази конкуретното си предимство. „Дигиталният преход трябва да се подсили с активни секторни политики, чрез квалифициране и преквалифициране на работнта сила“, се казва още в документа.

Социалистите са убедени, че проблемът с безработицата и запазването на европейския социален модел може да стане, ако се работи за модернизиране на икономиката. 

 

Относно миграцията и убежищата за имигранти, левите гласуваха, като основно тяхно задължение защитата на човешкия живот. „Твърде много са вече жертвите. Същевременно Европа трябва да изпълни моралното и правното си задължение да осигури безопасен достъп, закрила и убежище на онези, които бягат от война, диктатура и гонения – включително тези на базата на пол, сексуална ориентация, както и на онези, чийто живот е в опасност“. Социалистите са категорични, че трябва да бъдат пресечени престъпните мрежи от каналджии и трафиканти на бежанци.                                                                                                               

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4995 |06.06.2015 Президентът: Трагедия за демокрацията ще е, ако НС пренебрегне референдума . 2| 5003 |04.06.2015 Първанов: ДПС диктува пряката демокрация у нас . 5| 4781 |11.05.2015 Дакларация за европейската интеграция на Западните Балкани . 26| 5118 |29.04.2015 ИМП: Акцията срещу ТВ7 е незаконна и брутално погазва Европейската конвенция за правата на човека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads