Реклама / Ads
5| 4485 |01.06.2019 НОВИНИ

От инициативата „Системата ни убива“ отново излязоха на протест

.
плакат от протеста Източник: БГНЕС
Година след началото на палатковия лагер и масовите протести на майките на деца с увреждания, от инициативата ”Системата ни убива” излязоха на нов протест в София под надслов ”Да спасим децата от системата”.
 

Те настояват да се изравнят условията за подкрепа на деца в приемни семейства с тази за деца, настанени при близки и роднини, информира Дарик.
 
По-рано от Министерството на труда и социалната политика излязоха с позиция, в която уверяват, че извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение и такова решение се прилага за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия), като социалните работници и полицията извежда деца, само ако животът и здравето на детето са застрашени, се казва още в позицията на социалното ведомство.

 

Според протестиращите, ако извеждането на дете от семейство не се потвърди от съда, директорът на социалната служба трябва да бъде отстраняван от длъжност. Необходим е подробно разписан механизъм за контактите на детето и с двамата родители при развод, смятат още излезлите днес в центъра на столицата. Исканията им са внесени в парламента и в Министерския съвет, ако няма реакция, отново ще излязат на улицата, заканиха се протестиращите.

 
Финансовата подкрепа за децата, настанени в приемни семейства, да е еднаква с тази за настанените при близки и роднини, които сега са ощетени, смята Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива".
 
"Тук има една баба, която гледа двама братя сираци и социалните са решили, че тези деца заслужават по 120 лева. Тя не може да работи. Малкото дете е с увреждане, не ходи на детска градина, защото се задушава и получава пристъпи. И държавата я оставя без никаква подкрепа, само защото тя е пожелала да се грижи за двете сирачета", дава пример Иванова.


Има проблем с извеждането на деца у нас и той е от години, смятат Нели Димитрова, майка от инициативата "Системата ни убива" и Добромир Стоянов, дошъл да подкрепи днешния протест. "Нас това ни навежда на мисълта, че има цяла схема за отнемане на деца, в която са включени социални, акушерки, още в родилните домове "навиват" майките да подписват. Когато е в следродилна депресия и е самотна майка например", посочи Димитрова.
 
"В много случаи се отнемат неоснователно, а пък когато наистина трябва да бъдат основателно отнети, тогава не се отнемат. Защото има немалко случаи на тормоз над деца и то с години", смята Добромир Стоянов.
 
Според Вера Иванова, въпреки че извеждането на дете от семейството е разписано като крайна мярка, социалните работници често прибягват до нея. Затова според нея ако извеждането не се потвърди от съда, социалният работник трябва да бъде отстраняван от длъжност и повече да няма право да работи в системата за закрила на детето.
  

 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4042 |05.02.2019 „Системата ни убива всички“: Всеки втори с нов ТЕЛК е ощетен, оставка за Ананиев . 5| 14711 |02.02.2019 Отиде си Лорина - едно от децата на „Системата ни убива“ . 0| 3965 |28.10.2018 „ЧЕЗ Електро България“ АД засади първите дървета от инициативата We Do Green . 0| 3541 |18.10.2018 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО стартира инициативата WE DO GREEN на 10 дървета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads