Реклама / Ads
3| 6564 |29.05.2020 НОВИНИ

Инж. Емил Георгиев: Скандалите в БоклукГейт ще продължават, ако не се стигне до дъното

.
Инж. Емил Георгиев
Незаконният внос и износ на боклук са обичайна практика, но заради корпоративни интереси и тотална обвързаност на ръководството на МОСВ с различни бизнесмени – досега нарушенията се прикриваха.
 

Това заяви пред bTV председателят на ПК "Екогласност" инж. Емил Георгиев.

 

"Основният въпрос в момента е какво се случва в МОСВ. Бих казал, че за мен нищо необичайно не се случва - продължава една традиция в Министерството на околната среда и водите - заради тишината, заради корпоративните интереси, тоталната обвързаност на министерството с определени бизнесмени. Много успешно се прикриваха нарушенията. Същественият въпрос обаче е докога ще се случва", коментира Георгиев.

 

Той бе категоричен - прокуратурата трябва да стигне до дъното на проблема и призова за освобождаването на зам.-министър Красимир Живков, който е един от шестимата задържани заради поредният скандал от аферата БоклукГейт.

 

Той обясни, че прокуратурата трябва да намери и другите виновни по веригата – регионалните инспекции в Плевен, Монтана, Хасково и Пловдив. Георгиев каза, че историята с опасните отпадъци не започва с експорта от Италия за България, а с Румъния.

 

„През 2013 г. започват да се изнасят масово отпадъци за изгаряне към Румъния. Прокуратурата се произнася и забраняват вноса, блокират корабите на пристанището в Костанца и разпореждат да се върнат. „Съвсем случайно“, се разтоварват на Пристанище Варна и тръгват в посока Плевен, а от там към завода „Холцен“ в Бели Извор“, обясни Георгиев.

 

Експертът коментира, че навсякъде в схемата за експорт и инпорт на боклук присъства фирмата „Холцен“. Относно бизнесмените братя Бобокови, Георгиев заяви:

"Не е виновен, който яде, а който му дава. Живков нотифицира вредни отпадъци специално към фирмите на братя Бобокови, а пък те от своя страна – фалшив износ. Време е филмът „Патриотични игри“ да престане в МОСВ, време е там да отидат отговорни експерти“, коментира още представителят на „Екогласност“.

 

"Защо изпълнителната власт не взема отношение? Ако не се бръкне до дъно в това министерство и ако продължава контролната тишина, след някой друг месец пак ще се появи такъв случай", категоричен беше инж. Георгиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7017 |29.05.2020 Емил Димитров: Хора, които съм освободил от работа, сега дават показания в прокуратурата . 5| 6610 |28.05.2020 Емил Димитров - Ревизоро: Нямам правомощията да поискам оставката на Живков . 6| 7808 |27.05.2020 Съдия Емил Дечев: Лозан Панов дразни ВСС с това, че изказва различна позиция . 2| 4955 |23.05.2020 Емил Караниколов: Неизбежна е намесата на държавата в бизнеса на бензиностанциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads