Реклама / Ads
7| 4865 |29.09.2020 НОВИНИ

Инж. Лазар Голев: Събарянето на детската болница ще струва 50 млн. лева

.
Източник: БГНЕС
Ако се започне събаряне на сградата на строежа на детската болница в карето на Александровска болница, ще трябва да се направи нова обществена поръчка. При събарянето на сградата ще се извадят около 20 кубика бетон и 1200 тона стомана. Събарянето ще струва поне 50 милиона лева. За това ще се загубят около 4 години – една година и половина за събаряне на съществуващата сграда и след това 2 години и половина да се изгради нова болница.
 

Това каза пред БНР инженер Лазар Голев, автор на конструктивния проект на строежа на сградата за Научен институт по педиатрия от 1989 година.   

 

Припомняме, че през май премиерът Бойко Борисов обяви решението за изграждането на изцяло нова национална педиатрия - нещо, което през последните няколко месеца предизвика вълна от реакции в обществото.

 

По думите на конструктора той е изпратил писмо до министър-председателя и до министъра на здравеопазването за опасенията как ще се случи разрушаването на съществуващите сгради, без да се иска допълнително финансиране и удължаване на сроковете за строителство по сегашната обществена поръчка, след като това стана ясно на обществено обсъждане за съдбата на детската болница на 14 септември тази година.


„Ако се започне събаряне, трябва да се обяви нова обществена поръчка. Защото първата поръчка беше да се ползва тази сграда, която е изградена, а сега сменяйки намеренията, без никакви основания, строителят заявява, че щял да събори сградата и да я построи наново и изцяло за същото време и за същите пари? Тук има нещо нередно“, категоричен е инж. Голев.

 

„Или парите, за които той е сключил договора, са двойно повече, или времето, което е поискал, също е двойно повече“, заяви още конструкторът.


Инж. Голев изтъкна, че без да има официална информация, смята, че "Главболгарстрой" няма никакво намерение да разруши всички съществуващи блокове до основи.

„Тяхното намерение е да отстранят последните четири етажа/стационара/ и да надстроят със същата конструкция. Целта им е да удовлетворят частично исканията на протестиращите, да отстранят конструктора и архитекта на сегашното проектно решение, така цената и сроковете се вместват в подписания договор за строителство. Но те ще вдигнат после същите блокове, защото етажността не може да се промени заради противопожарните изисквания.“, обясни той.

 

"Ако това стане, ще е нужно ново проектно решение", е категоричен инж. Голев.

 

„Тогава обаче се променя проектното решение по договора, за което сегашният екип има авторски права, тоест аз мога да заведа дело. Освен това съответните органи в държавата трябва да напишат становище, че тези етажи или сграда са негодни и опасни, за да се даде разрешение за бутане“, коментира още конструкторът.

 

„Ако тези 4 етажа бяха негодни, че са опасни, аз нямам нищо против да ги бутнем. Но това не е вярно. Значи, ако ги бутнат – ще ползват съществуваща конструкция – значи тя е добра, но целият процес по отстраняването ще наруши монолитността, а тези горните етажи са в отлично състояние и няма причина да се махат. Което важи и за цялата сграда.", допълни инж. Голев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 14116 |09.07.2020 Николай Марков: Охраната на Доган е част от икономическата му групировка. Димитър Лазаров заблуди българския народ . 21| 8674 |09.07.2020 Димитър Лазаров: Не мога да ви кажа кой е предложил Доган и Пеевски да бъдат охранявани . 0| 4674 |11.04.2020 Лазаре, да бъдеш и да пребъдеш! . 5| 4338 |11.04.2020 Природата се събужда на Лазаровден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads