Реклама / Ads
3| 5534 |04.11.2012 НОВИНИ

Инж. Лазар Лазаров: Всички снегопочистващи фирми са в бойна готовност

.
Вече всички фирми са в т.нар. бойна готовност за посрещане на зимата. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров при инспекция на готовността за зимно поддържане на участъка на автомагистрала „Хемус” от пътна връзка „Яна" до пътна връзка „Жерково", предаде „Фокус”.
 

От утре се въвежда готовността за зимата. Надявам се, тази година да не ни изненада, каза инж. Лазаров. Над 3600 машини ще почистват републикански пътища и магистрали.

„Въпросът с общинската пътна мрежа за нас не стои. Ние сме уведомили всички общини и там, където има дублиране на машини, лично сме се свързали с кметовете. Още през септември месец сме алармирали както съответните общини, така и органите на МВР, да бъдат намерени дублиращи машини за общините”, каза той.

Има изискване в коя минута и кой час, в зависимост от класа на пътя, след спирането на снеговалежа и по време на самия снеговалеж трябва да излезе техниката, за да чисти. Иначе – фирмите търпят санкции. Така че – нашите договори са много обосновани по отношение на неустойките и на санкциите, които ще се налагат на пътните фирми, добави инж. Лазаров.

Още преди да започне снеговалежът, поддържащите фирми вече са задължени да минат и да обработят пътното платно така, че снегът да не залепва по него.

„Това ще им помогне впоследствие по-лесно да отстраняват снега, който ще се трупа. Освен това няма първоначалното падане на снега да създаде тази ледена покривка, с която се сблъскват шофьорите всяка година. Разбира се, има разлика между автомагистралите, първи клас и другите класове пътища”, каза Лазаров.

Специално на автомагистрали и на първи клас е забранено използването на инертни материали, т.е. на пясък. Там се работи само с химически вещества – със сол. При температури като минус 20 градуса, ако са придружени със снеговалеж, се разрешава използването на пясък, който да осигури сцеплението на автомобили със снежна повърхност.

„След минус 20 градуса много скъпо става топенето с химикали. Това не е разход, който е обоснован. Затова тогава разрешаваме да се използва пясък за магистралите”, добави инж. Лазар Лазаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5054 |02.11.2012 М. Найденов: Дърва ще има за всички . 26| 6242 |17.10.2012 Добрев: Всички ЕРП-та да направят физическа проверка . 6| 5546 |10.10.2012 Предизвестено: Данчо Лазаров пак лапна волейбола . 17| 6223 |30.09.2012 Първоаприлски увеличават всички пенсии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads