Реклама / Ads
9| 6197 |23.02.2013 НОВИНИ

Инсигниите на новия патриарх са готови вече

.
В параклиса на Синодалната палата вече са поставени инсигниите на бъдещия нов Български патриарх, съобщиха от Светия Синод.
 

 

Тържествени, те очакват да влязат в свещена употреба в утрешния ден - 24 февруари, когато патриаршеските избиратели ще посочат новия Предстоятел на Българската православна църква - Българска патриаршия.

 

Патриаршеските инсигнии ще бъдат възложени върху него по време на тържествената патриаршеска интронизация в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски".

 

Tази вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се проведе всенощното бдение, което предшества утрешния Патриаршески избирателен църковен събор. Бдението беше отслужено от епископ Тихон - председател на църковното настоятелство на храма.

Целта на бдението е да се отправят молитви към Бог, за да бъде избран утре за патриарх най-достойният от тримата митрополити - Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският митрополит Неофит и Старозагорският митрополит Галактион.

Изборът на кандидатите за патриаршеския жезъл беше труден. Първоначално беше избран единствено митрополит Галактион. Имената на другите двама митрополити, сред които ще се избира Български патриарх, станаха факт след 26-ия тур на гласуване. Те бяха избрани, след като Светият Синод пресметна две трети от необходимото мнозинство за техния избор по нов начин.

В деня на избора на патриарх, 24 февруари, от 5:30 ч. – 8:00 ч. ще бъде отслужена Утреня и Божествена св. Литургия с особените прошения, предвидени при откриване на Църковен събор в Синодалния параклис "Св. цар Борис".

На богослуженията в параклиса на Синодалната палата се черкуват наместник-председателят на Св. Синод, епархийските митрополити – членове на Св. Синод, архиереите на БПЦ – БП, делегатите - членове на ПИЦС и синодални служители.

В 8:00 ч. членовете на ПИЦС се оттеглят в залата на БАН. От 8:30-8:40 ч. ще бъде отслужен кратък молебен при откриването на Събора. Молебенът ще отслужи Наместник-председателят на Св. Синод митрополит Кирил. От 8.45 ч. наместник-председателят на Св. Синод открива ПИЦС, избира се Избирателно бюро.

От 8:50 ч. членовете на ПИЦС се връщат в Синодалната палата и започва изборът с тайно гласоподаване. След преброяване на бюлетините се обявява кой от тримата кандидати е събрал най-много гласове и се подписва Акт-изложение за протичането на избора в Кондиката на Св. Синод.

Същевременно от 8:25 ч. в "Св. Александър Невски" пристигат Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви и от 8:30 ч. започва Божествена св. Литургия.

 

В 10:35 ч. новоизбраният Български патриарх, епархийските митрополити и членовете на ПИЦС се отправят за ПКСХП "Св. Александър Невски", където гл. секретар на Св. Синод от амвона прочита Акта за избора.

 

Следва възлагане на патриаршески инсигнии, (знаците за патриаршеско достойнство – камилавка с бяло було и жезъл), а после благодарствен молебен и слово на новоизбрания Български патриарх.

На следващия ден, 25 февруари, в 9:00 ч. с тържествен ход новоизбраният Български патриарх и Предстоятелите на Поместните православни църкви се отправят от Синодалната палата за ПКСХП "Св. Александър Невски". 

 

 

 

Снимки: Сайт на Светия Синод






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5517 |20.02.2013 Изборът за патриарх не се отлага в крайна сметка . 12| 8834 |18.02.2013 Патриарх Неофит? . 6| 12544 |15.02.2013 Кандидатите за патриарх – с равни резултати след първия вот . 2| 5164 |15.02.2013 Избират кандидатите за патриарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads