Реклама / Ads
0| 5423 |03.08.2016 НОВИНИ

Институт ”Ив. Хаджийски”: Борисов отваря врата за коалиция с БСП?

.
Дали говорейки за предсрочни избори, стабилност и баланси, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не отваря вратата за коалиция с БСП? Този въпрос поставят анализаторите от Института ”Иван Хаджийски” в актуалния си коментар на последните политически събития.
 
Те поставят политическото бъдеще в контекста на българското председателство на ЕС. Анализаторите припомнят, че редовните парламентарни избори трябва да се проведат непосредствено преди него или по време на него.

По европейската политическа логика, или ще имаме избори до средата на 2017, или ще вървим към редовните през есента на 2018 г. А когато Борисов говори за предсрочни избори, по-важното е какво си представя след тях и дали търсенето на "стабилност" и "баланси" не отваря перспектива за "голяма коалиция" с БСП, се казва в анализа на Института.

Наблюдателите акцентират и на балансиращата и патриотична ниша, в която Борисов все повече се опитва да навлиза. Те допълват, че "според някои оценки" тази ниша е "проруска".

"В сложната външна обстановка президентската институция става все по-важна", пишат още анализаторите.

Според тях това е една от причините ГЕРБ да бави максимално решението за кандидата си. "А и Борисов видимо не се е отказал от самономиниране", напомнят от "Иван Хаджийски".

Анализаторите прогнозират и че лявото обединение ще мине през нови разделения. Те виждат голяма вероятност в "генералски отговор" на "генералското предизвикателство" на Борисов в лицето на ген. Румен Радев.

Институтът смята, че процесът по номиниране на кандидати в РБ е по-усложнен и от този в БСП. Това е така "най-вече заради конфликтните цели на участниците: създава се впечатлението, че ДСБ смятат да трупат капитал за "новия десен проект" от евентуално неубедително представяне на общата кандидатура", смятат анализаторите.

Те наричат Красимир Каракачанов "естественият" кандидат, защото никой друг не би могъл да балансира между "старите врагове" – "Атака" и НФСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4950 |03.08.2016 Първанов: Борисов е видимо притеснен от нас . 5| 19883 |03.08.2016 Ген. Стефанов: Борисов го е страх от армията и ген. Радев . 2| 11937 |02.08.2016 П. Симеонов за Фрог: Възможен е хаос, ако Борисов се кандидатира за президент . 1| 5811 |02.08.2016 Борисов: Ненчев ме предупреди, че ген. Радев е политическа фигура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads