Реклама / Ads
1| 4232 |23.10.2018 НОВИНИ

Институтът по метрология и хидрология излиза от БАН и отива в МОН

.
През август работещите в НИМХ протестираха с искане да бъдат извадени от БАН. Източник: БГНЕС
От проекта на Закон за държавния бюджет за 2019 става ясно, че Националният институт по метеорология и хидрология излиза от Българската академия на науките и отиват в МОН с цялото си имущество и в пълен състав. Това ще стане на 1 януари 2019 г.
 

Метеоролозите и хидролозите напускат Академията след 57 г.  Преобразуването е записано в преходните и заключителни разпоредби на проекта на Закон за държавния бюджет за 2019 г., който Министерството на финансите публикува вчера за обществено обсъждане. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) става самостоятелно юридическо лице с бюджет в рамките на бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН).

 

Бюджетът на новата структура ще бъде увеличен с 10% спрямо сегашния и ще се управлява от ръководителя на НИМХ, пише в проекта.  "Считано от 1 януари 2019 г. имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми, на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките преминават към Националния институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката", пише още в проектозакона. Месец след влизането в сила на закона МС трябва да утвърди правилник за устройството и дейността на НИМХ. За НИМХ няма да важи забраната за увеличаване на общата численост на персонала на администрацията на изпълнителната власт, вписана в Закона за администрацията с поправка от септември тази година.

 

Според министърът на образованието и науката Красимир Вълчев това е единственият начин, който гарантира, че няма да прекъсне хидро-метеорологичното обслужване на държавата и че от 1 януари НИМХ ще продължат да работят безпроблемно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4349 |17.05.2018 Институтът за пътна безопасност започва спешни срещи с посланиците на ЕС . 0| 4652 |23.04.2018 Институтът за пътна безопасност: Днес пак прокарват лобистки текстове . 7| 5578 |16.04.2018 Институтът за пътна безопасност кастри Борисов за нехайството на държавата . 3| 11205 |11.04.2018 Институтът за дясна политика има нов председател

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads