Реклама / Ads
3| 4646 |16.03.2011 НОВИНИ

Институциите засягат контрола над осигурителните измами

.
След среща между представители на НОИ, Главна инспекция по труда, НАП, Криминална полиция и прокуратурата стана ясно, че институциите ще затегнат контрола над осигурителните измами.
 

През първите два месеца на годината органите са направили проверка за осигурителни измами и са стигнали до 1206 случая на работещи лица без трудови договори. Само за около 10 работни дни са изплатени забавени заплати за около 7 милиона лева, каза ръководителят на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова.

Ръководителят на осигурителния институт Христина Митрева заяви, че трябва по-добра координация между органите, за да се спрат измамите с осигуровки и социални плащания. Според нея трябва да се сключи споразумение между НАП, НОИ и Главна инспекция по труда и прокуратурата, Криминална полиция, НЗОК и Дирекция „Медицински одит" към здравното ведомство. Целта е всички тези институции да упражняват постоянен контрол върху рисковите фирми, за които има данни, че системно нарушават трудовото и осигурителното законодателство.

Според нея е много важно да се изработи рисков профил на фирмите, които са недобросъвестни работодатели и бавят сключването на договори, плащането на заплати или пък често техни служители излизат в болнични и в майчинство. За рисков осигурител ще се счита фирма, чиито служители на 90% са осигурени на минимална работна заплата, а жените, излизащи в майчинство, или служителите, които предстои да бъдат уволнени, получават голямо увеличение на заплата, например 2000 лв. За тях ще има специален регистър, в чието попълване ще участват ресорните институции. Христина Митрева е на мнение, че тези фирми трябва да се оповестят публично.

Ръководителят на НОИ призна, че институциите нямат възможност да отделят допълнителен капацитет и средства, но предлага да се създаде консултативен съвет за борба с осигурителните измами към социалния министър Тотю Младенов. Тепърва ще има още проверки, за да се ограничат осигурителните измами, които са нови като практика, но са с все по - ширеща се популярност. Христина Митрева заяви, че има фирми, които съществуват само за да точат от фондовете на държавата.

Ще се следят и лекарите, които издават болнични листове. Има данни за медици, които издават болнични листове с едни и същи диагнози на персонала от едни и същи фирми. Митрева е на мнение, че обезщетенията за временна нетрудоспособност трябва да се плащат само при платени осигуровки, за да се спре този вид злоупотреби.Има случаи на лица, които не се работят в дадена фирма, но се водят във временна нетрудоспособност, което е злоупотреба с лични данни.
Директорът на Главна дирекция „Криминална полиция" комисар Ангел Антонов обясни, че се водят досъдебни производства за осигурителни измами. Проверките още текат, но са установени нарушения за „милиони левове".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5689 |16.03.2011 Хванаха 26-годишен въртял измами с банкови гаранции . 34| 4913 |11.03.2011 РЗС уличи Цветанов в измами с европари . 5| 5122 |06.03.2011 Продължават телефонните измами . 19| 4681 |05.02.2011 С. Игнатов:Няма война между институциите за БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads