Реклама / Ads
2| 5110 |26.06.2007 НОВИНИ

Интърнешънъл Хералд Трибюн: Дали ще отворят досиетата на ДС в Дивия Изток?

.
Не случайно наричат Източна Европа “Дивият Изток”. След 17-годишен преход към демокрация и въпреки новия политически елит на България, никой все още не знае кой какво е вършил за тайните служби в комунистическата епоха.
 

Това обаче се променя. България най-сетне се изправя срещу своето тоталитарно минало. Тя е последната страна от бившия съветски блок, която го прави.kyfarche.gif
През април тази година бе съставена комисия по досиетата, която трябваше да проучи българските кандидати за Европейския парламент. Бяха проучени 218 кандидата, от които за 6 се разбра, че са сътрудничили на бившата Държавна Сигурност. Само един бе сменен в партийна листа.
Членовете на комисията всъщност не прегледаха досиетата, а пратиха запитвания до службите за сигурност относно това дали някой от кандидатите е бил агент или информатор на ДС. Това стана, защото тези служби все още контролират достъпа до архивите на ДС. Тези архиви трябва да бъдат предоставени на комисията до август съгласно процедура, въведена чрез закон, който бе приет само две седмици преди България да стане член на ЕС.
Но дали наистина ще отворят досиетата? Има известна доза скептицизъм от страна на обществото и някои законодатели по този въпрос. Българите не са убедени, че някой трябва да поеме отговорност за комунистическото им минало. Също така малцина вярват, че комисията по досиетата ще действа непредубедено.  

Досиетата представляват ужасяващо политическо оръжие, защото съдържат опасни компромати за голям брой от настоящите политически, икономически и социални лидери на България. 

Комисията по досиетата е съставена от бивши народни представители, журналисти и високопоставени държавни лица. Никой от тях не е попадал под прицела на ДС по соц време. 
Всички останали източноевропейски страни преживяха огромни затруднения в опитите си да наложат морална отговорност за тоталитаризма, да накажат и да отстранят компрометирани политици от структурите на държавната администрация. Повечето от техните правителства въведоха тази политика най-малко преди десет години. След като Румъния обяви създаването на Институт за разследване на престъпленията на комунизма през декември 2005 г., България остана единствената страна, която отказва да поеме отговорност за миналото си.  

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5580 |26.06.2007 ЕК да покаже твърд тон и непреклонност към България и Румъния, искат евродепутати . 1| 5085 |25.06.2007 Безотговорните умират по-рано . 11| 8894 |25.06.2007 Български гвардейци на парад в Париж за 14 юли, германски хеликоптери над Айфеловата кула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads