Реклама / Ads
0| 5258 |06.07.2007 НОВИНИ

Интърнешънъл Хералд Трибюн: Квалифицираните служители масово напускат Източна Европа

.
Словакия може скоро да стане най-големия производител на коли на глава на население в света, стига да се намерят достатъчно работници за производство на автомобили. Инженери, архитекти, медицински сестри и компютърни специалисти масово са напуснали Словакия откакто страната стана член на ЕС преди три години. Те търсят по-добро заплащане и повече възможности в Западна Европа според доклада
 

Словакия е обособила ниша за производство на коли през последните години, но липсата на квалифициран труд може да доведе до намаляване на чуждестранните инвестиции. Страни като Полша са започнали да издават специални разрешителни за работа на граждани на Украйна, Беларус, Узбекистан и Таджикистан, за да запълват работни места. Липсата на квалифицирани служители е факт в повечето източноевропейски страни според Сандор Рихтер, един от авторите на доклада. 
Проблемът е най-сериозен в автомобилните индустрии на Чехия и Словакия, но също засяга сектори като здравеопазването и ИТ, добави той.
През 2003 г. чешкото правителство въведе програма за набиране на квалифицирани служители от чужбина. В съответствие с програмата се издават разрешителни за постоянно пребиваване в страната на всички, които са работили и живяли там в продължение на две години и половина.
В Полша също ще бъде въведена подобна политика. Правителството дори възнамерява да наема рецидивисти, които да помагат при строителство на пътища и стадиони, предвид че европейското футболно първенство ще се провежда в Полша през 2012 г. 
Румъния, една от най-новите страни-членки на ЕС, също страда от липса на работна ръка.
Правителствата на източноевропейските страни се опасяват, че проблемът с работната ръка ще отблъсне чуждестранните инвеститори, благодарение на които тези страни се радват на добър икономически ръст. Той е допринесъл за нарастването на предлаганите финансовите услуги и потребителските разходи, които на свои ред са довели до увеличено търсене на имоти и възход на строителния бизнес. Експерти твърдят, че този сектор в балтийските страни не може да отговори адекватно на търсенето поради липсата на работници. Според доклада на виенския институт всяка втора строителна фирма в Полша не може да запълни работните си места.
Икономическият ръст е спомогнал за намаляване на безработицата, която беше средно 10,3% през 2004 г. Институтът прогнозира, че ще бъде 8,7% тази година и 8,1% през 2008 г. За жалост фирмите не могат да намерят служители измежду безработните, които да отговарят на техните изисквания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4719 |06.07.2007 Кадри бягат на тълпи от Източна към Западна Европа . 2| 5217 |06.07.2007 Австрийският "Дер Щандарт": Станишев и Сакскобургготски имат своите кандидати за министри . 0| 5267 |05.07.2007 Турски работодатил експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес” . 0| 5677 |05.07.2007 Турски работодател експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads