Реклама / Ads
12| 5755 |21.06.2011 НОВИНИ

Интеграцията на ромите - цел на реална политика

.
Днес в София се проведе конференция за приноса на фондовете на Европейския съюз към интеграцията на ромите. В обществения дебат се включи и българският вътншен министър и вицепремиер Цветан Цветанов.
 

Днес повече от всякога се нуждаем от реални политики, които да бъдат реализирани за интеграцията на ромите. Това каза министърът Цветанов на откриването по време на откриването на форума.

Той отбеляза, че през последните двайсет години държавата не е инвестирала достатъчно в образованието, здравето и нормалните жилищни условия на ромите.  Особено важно е да се променят и поведението и манталитета на българите като отношение към ромите, и изрази съжаление, че в момента в обществото битува негативната нагласа към ромите и тяхното поведение и култура. 

Както останалите държави в ЕС, така и България е длъжна да разработи национална стратегия за интеграция на ромите, убеден е вицепремиерът.

Той отбеляза също, че с помощта на неправителствения сектор трябва да се показват добрите практики и модели на интеграцията на ромите. Трябва да направим публични ромите, които са успели да се образоват, отбеляза министър Цветанов.

По думите му невинаги лидерите в ромската общност са модел за подражание за обикновените роми. В голямата си част ниският социален статус, липсата на възможност за професионална и лична реализация води до превръщането на голяма част от социално слабите и необразовани роми в зависими от определени лидери в съответните ромски махали, отбеляза още вътрешният министър.

Форумът, посветен на ромската интеграция в столицата, е организиран от Европейската комисия. Той включва поредица от срещи на държавни институции и неправителствени организации, които ще продължат и утре. Целта е да се предостави повече информация за възможностите, които дават европейските фондове за интегриране на ромите и тяхното участие в реализирането на оперативните програми, финансирани от фондовете на ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6693 |08.04.2011 Днес е денят на ромите . 4| 4843 |23.03.2011 Балчик интегрира ромите с над 140 хил. лв . 20| 6180 |28.02.2011 Държавата е виновна за незаконните постройки на ромите . 8| 5652 |25.02.2011 П. Диков: Ромите си имат рефрен: "Дайте ни"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads