Реклама / Ads
19| 5165 |28.10.2010 НОВИНИ

Интегрират ромите със закон

.
Ромите трябва да се интегрират със закон, защото това е европейска практика. Това заяви Илия Илиев, председателят на партия ДРОМ по Нова телевизия.
 

„Няма закон, по който може да се осъдят родителите, които отписват децата си, защото в класа има ромски деца. Изоставянето на ромските деца като цяло е голяма пречка и наистина родителите имат някакво основание за притеснение", смята Илиев. Но той бе категоричен, че трябва да се вземат превантивни мерки това да не продължава. „Ако продължи масовото отписване на деца от училищата, понеже там учат ромчета, това ще доведе до сериозен проблем в началните класове", смята още Илия Илиев.

Той обясни, че се предлага друго решение, базирано на практиката в ЕС. Илиев даде за пример Великобритания и Франция, където имат практиката да провеждат часове по домовете. Председателят на партия ДРОМ смята, че тази предварителна подготовка на децата ще даде равностойност на другите деца. „В Европа има над 12 млн. роми - никой не може да отрече фактическото положение на ромите. Ромите са изостанали не само материално, те са изостанали и социално, и като ценз, и като образование - има ромчета, които не знаят български добре", обясни още той.

Голяма част от ромските общества живее в гета, като по този начин стават капсулирана и изолирана общност, изтъкна още председателят на ДРОМ. „Трябва да разгледаме въпроса от две страни - до какво може да доведе това: ромските майки раждат два пъти повече деца и представете си след 20-30 години колко необразовани ромски деца ще има", обясни той. Илиев предложи държавното управление и хората, които се занимават с обществена дейност да дадат правилния модел, който да бъде ефективен и да намерят решение на този проблем.

„Не става въпрос, че България трябва да се затруднява или ощетява като бюджет - напротив, Европа ни дава достатъчно средства, за да можем да развиваме такива дейности", отбеляза Илиев. Председателят на ДРОМ припомни, че само в социалния фонд има 2 млрд. евро за подобни дейности. По думите му този фонд е предназначен точно за държави като България, а напредналите европейски държави почти не използват този фонд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4742 |27.10.2010 Промените в закона за МВР на дневен ред в НС . 12| 7334 |22.10.2010 Ал Кайда: България е наша законна цел! . 5| 7011 |21.10.2010 Удрят "офшорните зони" с промени в Закона за данъците . 7| 5086 |20.10.2010 Билетчето от левче - незаконно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads