Реклама / Ads
33| 5984 |29.08.2011 НОВИНИ

И интелектуалците издигнаха свой кандидат-президент

.
проф. Николй Василев
Инициативен граждански комитет с активното участие на Клуб 1 ноември издигнаха кандидатурата на проф. Николай Василев за предстоящите президентски избори. Негов подгласник за вице ще е Владимир Савов. Новината съобщи на пресконференция ръководителят на предизборния щаб Румен Дечев.
 

 

Кандидатурата е издигната буквално в последния момент, обясни по време на пресконференцията ръководителят на предизборния щаб Румен Дечев.


Той обясни, че кандидатурата е издигната буквално в последния момент, защото  членовете на Клуб 1 ноември са очаквали да бъде издигната подходяща кандидатура с необходимия морал от някоя от политическите партии. Това обаче не се случило, тъй като всички те издигнали единствено кандидати на „формиращата се безочлива българска олигархия". Това е мотивирало проф. Николай Василев да се включи в президентската надпревара като представител на българската интелигенция, формираща Клуб 1 ноември.


Ако проф. Василев и Владимир Савов поемат президентската институция, първото основно искане  ще бъде преутвърждаване суверенитета на България и воденето на независима вътрешна и външна политика.

Кандидат президентската двойка е с убеждението, че американският посланик Джеймс Уорлик незабавно трябва да напусне страната ни заради поведението си и всички свои изказвания, уронващи престижа както на България, така и на САЩ.


Според тях обещанията на предишните няколко правителства за това, че ще докарат чужди инвестиции в страната ни не са се случили. Вместо това от България изтичат всяка година милиарди само по линия на чуждите банки и застрахователни дружества", коментира Румен Дечев.


Той изтъкна, че една от амбициите на кандидат президентската двойка е тези пари да останат в България, като за целта според тях трябва да се национализират ключови отрасли.


Сред основните идеи, залегнали в предизобрната платформа на тандема Василев – Савов е лихвите по кредитите от 15-20 % да се свалят на максимум 3-4 %. Според тях това не е фантазия и не е невъзможно, тъй като в Западна Европа например тези проценти варират между 0,75-2,05 %.

Кандидатите за Дондуков 2 ще искат и формиране на Народен (Граждански трибунал), който да разгледа всички най-фрапантни случаи от годините на прехода. Това искане се подкрепя от факта, че съдебната ни система е неспособна да се справи с престъпността и все по-често обслужва частни интереси. Предлага се този трибунал да се оглави от човек с ненакърнима репутация като армейския генерал Любен Петров.


Необходимо е сериозно развитие на образованието, културата, здравеопазването и социалното дело, убедени са от инициативния комитет.


По думите на Румен Дечев българската конституция не е от най-съвършените, но тя предлага лостове, които могат да се използват когато съществува добра воля. Такъв е лостът на референдума, който досега не е бил използван, тъй като чрез него не може да се обслужват частни или лични интереси.


Проф. Николай Василев от своя страна заяви,  че със своята биография е доказал, че ще изпълни обещанията, които поема.

Той посочи, че най-важно е посланията му да стигнат до българските избиратели и те да повярват в тях. Ако това се случи, по думите му, резултатът ще бъде изненадващ за всички социологически агенции, които не са включвали тази кандидат-президентска двойка в проучванията си за процента на доверие досега.


„От живота повече нищо не искам. Имам си всичко и няма да се кача, за да грабя", заяви проф. Василев и допълни че единственото което иска, е да работи за хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6322 |02.07.2011 Проф. Чирков: Кандидат-президент на ГЕРБ - никой не ме е канил! . 13| 4989 |27.06.2011 Кандидат-президентът на БСП ясен на 16 юли . 25| 5689 |21.05.2011 П. Чернев е кандидат-президент . 9| 5712 |03.05.2011 В края на май сините избират кандидат-президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads