Реклама / Ads
0| 8038 |02.03.2007 НОВИНИ

„Интерпол” на крачка от поръчителите на атентата срещу Илия Павлов

.
Чрез агенти и хора на прикритие, световната организация за борба с престъпността, се приближила плътно до кръгове, които имали зъб на Павлов. Четири години след смъртта на най-успелия българин, версиите за неговото убийство са избледнели. Роднини се събират на гроба му в Арбанаси, съпругата му Дарина няма да се върне за панихидата, била в Италия. С чаша вино ще почетат паметта му негови приятели и
 
Огнян Стефанов

Стеснява се кръга около поръчителят на убийството на Илия Павлов. До месец-два разследването може да има точен резултат, кой е поръчал атентата срещу създателя на Мултигруп, научи „Фрогнюз” от отлично информирани източници. Напредъкът, в разкриването на едно от най-шумните поръчкови убийства в България, е бил направен от служители на Интерпол, които през изминалите 4 години, от покушението на 7 март 2003 година, не спирали да търсят кой стои зад фаталния изстрел срещу най-богатия българин.
„Обадиха ми се от организация извън България, която действа в широк мащаб… Да, има напредък, но повече не бих могъл да коментирам, защото вероятно не са ми казали всички подробности”, заяви пред „Фрогнюз” бащата на Илия Павлов – Павел Найденов. „Знам, че е работено през всичкото това време. Контактувал съм с тези хора. Те искат да окрият поръчителя, защото подобни кръгове биха могли да действат по същия начин и днес, ако продължат да се движат свободно и спокойно”, допълни Найденов.
На 7 март ще се навършат 4 години от убийството на Илия Павлов. Той бе прострелян смъртоносно пред офиса на корпорацията на столичния булевард „Г.М. Димитров”. Фаталният куршум пронизва сърцето му в момента, докато разговарял по мобилния телефон със съпругата си Дарина, намираща се в САЩ. У нас разследването се водеше от известния криминалист и дългогодишен шеф на отдел „Тежки престъпления” към Националната полиция Ботьо Ботев. Една година след убийството на бизнесмена негов някогашен приятел неочаквано сподеил пред тесен кръг, че притежава касета, на която бил записан гласът на поръчителя на убийството. Мистериозната лента се предлагала срещу 10 000 долара. Още тогава обаеч вещи лица от МВР изразиха силно съмнение в автентичността на записа. Те окачествиха случая като опит да се направи бизнес с паметта на Павлов.
Различни версии се търкаляха из медийното пространство през тези четири години след атентата. Една от тях свързваше убийството с интереси в областта на модния бизнес, където съпругата на Павлов Дарина се опитваше да организира конкурс за миски. Друга отвеждаше към някакви неуредени сметки със сръбски бизнесмени. Не закъсня и „руската връзка”. Покрай нея се припомняше, че дни преди да бъде убит, Илия Павлов се срещна с руския президент Владимир Путин, който бе на официално посещение в България послучай Трети март. Нито една от тези версии обаче не бе доказана и постепенно интересът към тях отслабна.



Павел Найденов: Безумието „поръчкови убийства” трябва да спре!

- Бай Павле, знаеш ли за напредък в разследването на убийството на Илия?
- Обадиха ми се от организация извън България. Подробности обаче незнам. Хората работеха през всичките тези години, за което съм им много благодарен. С разкриването на подбудителите или подбудителят няма да се върне моят син, но могат да бъдат спасени други.
- От страна на българското разследване има ли някакви новини?
- Не съм чул. А и не е моя работа да се меся в работата на разследващите органи. Те си знаят работата.
- Изминаха почти четири години от онзи фатален ден… Лекува ли времето?
- Трудно ми е да говоря. Животът наистина продължава, но загубата на дете не се преживява. Това с думи неможе да се обясни…
- Някаква равносметка правил ли си? Мислиш ли, че при други обстоятелства това би могло да не се случи?
- Нощи наред не съм заспивал. Всички детайли, разговори, срещи съм прехвърлял като на кино милион пъти. За хората сигурно не е толкова важно какво мисли един баща за сина си, но аз разрбах едно: тези безумни поръчкови убийства трябва да престанат! Стига жертви.
- Но все се намира някой да ги поръчва.
- Защото у нас някои хора искат да успеят в бизнеса като премахнат конкурента си, а не като работят по-добре от него. Конкуренцията се разбира като война. Струва ли човешкия живот парите от някаква сделка?
- Поддържаш ли връзка с хората, с които работехте в Мултигруп?
- Не така често, но сме в добри отношения. Някои се отделиха, но тези, които останаха и ръководят фирмите, си знаят нещата и са добри бизнесмени. Всеки си има път и си върви по него. Аз поех по моя си път.
- Жълт вестник писа, че си мизерствал след смъртта на Илия, че нямаш пари…
- Никой не е разговарял с мен. Да пишат, как да ги спра. Естествено, че не мизерствам. Имам си свой бизнес, не е лесно, но се оправям добре.
- Фамилията как ще отбележи четирите години от смъртта на Илия?
- На 7 март преди обед ще бъдем на гроба в Арбанаси. Вечерта ще се съберем с Жоро Петков, Спартак Жаров, Иван Дремсизов… Все хора, с които сме работили заедно дълги години.
- Дарина Павлова ще си дойде ли?
- По-вероятно не. Не съм се чувал скоро с нея. Разбрах, че била в Италия, но дали е истина – незнам. Може голямата дъщеря на Илия да си дойде, но не е сигурно. Децата учат и работят в Америка, заети са. Могат и там да почетат паметта на баща си.
- Да не би да има някакъв конфликт между вас?
- Няма такова нещо. Те просто си имат свой живот, растат, развиват се, това е нормално. Животът продължава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 284 |19.04.2024 Бившият директор на ГДБОП Любомир Янев и Мартин Божанов са имали среща през 2013 г. . 0| 388 |19.04.2024 Кулеба: Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна . 0| 248 |19.04.2024 експерт . 0| 248 |19.04.2024 Мирчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads