Реклама / Ads
6| 6209 |30.09.2012 НОВИНИ

Инвалидните паркоместа в София недостъпни

.
Ивалиди, не разчитайте на тези хора! Източник: в. "Монитор"
Да откриеш свободно паркомясто за инвалид в столицата е истинско чудо. Най-често те са заети от напълно "здрави" автомобили, а служителите с жълти жилетки от Столична община вдигат рамене и подминават хората с увреждания. Това пишат хора с увреждания до Frognews.bg.
 
Те се жалват от новия режим на паркиране в "синята зона", който им налага да чакат служител на "Паркинги и гаражи" да им издаде специален талон, който да прикрепят до картата за инвалидност. Тези служители обаче често ги няма в района на паркоместата и се налага да бъдат чакани или издирвани по 15-20 минути, което за водачите с увреждания е истински кошмар, защото повечето от тях са трудно подвижни. Те обаче са принудени да чакат, защото иначе ги заплашват, че ще им вдигнат автомобилите с "паяк". Такава била заповедта на кметството, недоумяват хората с проблеми.
Продължава и паркирането на редовни автомобили на местата за инвалиди. това ставало дори в района на Парламента и Столична община, пред болниците, държавните учреждения, Съдебната палата и Министерски съвет. Да не говорим за магазините от големите вериги. Полицаи, помолени да окажат съдействие, се измъквали с оправданието, че това не е тяхна работа и потърпевшите да звъняли на 112.

Това е пълно безумие, пише ни В.Н., който цял час не можал да паркира до Първа градска болница, където заседава комисия на ТЕЛК.

Въпреки направеното за хората с увреждания у нас те остават без право на избор за независим живот, заявиха в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски и Спаска Давранова от Центъра за независим живот. Те обясниха мотивите за протестите пред Министерски съвет преди дни и настояха държавата да ратифицира важен протокол към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, за да се координират политиките в различните сектори, насочени към интегрирането им в обществото.

За да стигне до образование, човек с увреждания трябва да може да излезе от дома си, да мине по тротоара, да пресече улицата, да се качи в автобуса, в училището, освен специалния учител, е необходим лекар – това са все политики, от които да се получи продуктът образование, каза Коралски. Той обясни, че конвенцията задължава всяка държава да създаде механизъм за координирането на тези политики. Според него хората с увреждания са пълноправни граждани на обществото и не се нуждаят от благотворителни жестове или морални ангажименти. Събеседниците на водещия Емил Кошлуков смятат, че още преди изграждането на архитектурната инфраструктура е необходимо да се създаде социална инфраструктура, за да се осъществява цялостна политика, която да решава проблемите на хората с увреждания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8428 |21.09.2012 Свидетел: След убийството на ямболската адвокатка Ал. Петров ме извика в София . 8| 5234 |19.09.2012 Бомба на летище "София"? Отцепиха го! . 28| 5336 |18.09.2012 Борисов отсече: Агенция Митници остава в София . 9| 6523 |18.09.2012 Еколози: София се връща в миналото, горим боклука в ТЕЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads