Реклама / Ads
21| 5805 |24.03.2019 НОВИНИ

Йончева: Цветанов да напусне политиката, докладите за България са присъда за Борисов

.
Елена Йончева
Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, защото проблемът с апартаментите на властта не е само в това, че закупени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните. Борисов е загрижен от къде идват атаките, а не за корупцията. Докладите на ЕК и на Държавния департамент на САЩ са присъда за Борисов.
 

Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева на пресконференция в централата на БСП.

 

Тя припомни, че преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през "задния вход", т.е. те обслужват частни интереси, частни фирми. Йончева посочи, че  през януари 2017 г. ГЕРБ  са вкарали лобистки промени в ЗУТ, които дават възможност на една фирма, вместо да построи 8 етажен блок, да построи 35 етажен. „Поправката „Артекс“ на ЗУТ е внесена от депутати от ГЕРБ. Тя е гласувана от всички депутати от управляващата партия. Тези, които са я внесли  са знаели за какво е. Става дума за лобистки закон, който внесен за конкретна фирма", каза още народният представител.

 

Елена Йончева изтъкна, че въпреки скандалните разкрития за апартаментите на властта, от коментарите на премиера Борисов е останала с впечатление, че той е загрижен за това- от къде идват тези атаки, а не за корупцията, в която е затънала ГЕРБ.

 

Тя добави, че Борисов трябва да коментира последния доклад на ЕК от февруари тази година, в който се казва, че две трети от сигналите за корупция на видни български политици не се разследват. Йончева уточни, че в него се казва: „Две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаещи български видни политически личности, не се разследват от съответните органи“.

 

Йончева цитира още и доклада на Държавния департамент на САЩ от март тази година, в който се говори за корупция и неефективна система. Тя припомни още, че в доклада от преди две години пък се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано.

 

"В него пише още: "Корупционните практики включват, подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. Въпреки че законът предвижда наказателно преследване на корупцията, българското правителство не прилага закона ефективно". Това е присъда към Борисов, произнесена още преди няколко години", категорична бе Елена Йончева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5394 |24.03.2019 Томислав Дончев: Цветанов да обясни отношенията си със строителната фирма . 7| 4785 |24.03.2019 Славчо Велков: Без оставка на Цветанов ГЕРБ губят изборите . 43| 24486 |24.03.2019 Само във Фрог: Докато бил на молитвена закуска, Цветанов направил скъпарски круиз край Маями . 30| 11667 |23.03.2019 Само във Фрог: На форума с Цветанов в САЩ ще има още 17 999 делегати, много са студенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads