Реклама / Ads
9| 6283 |02.12.2019 НОВИНИ

Йордан Цонев поиска Томислав Дончев да не дава акъл на хора, които са правили реформи

.
Томислав Дончев и Йордан Цонев
Тази арогантност е много типична за Томислав Дончев, дето се вика. Той е от вчера политик, а дава акъл на хора, които са правили реформи. В България са правени истински реформи по времето на Костов, по времето на СДС, когато ни приемаха в ЕС и НАТО, когато тези политици ги нямаше на хоризонта. Значи, последните хора, които ще дават оценка за реформи са тези, включително и Дончев.
 

Това каза по БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод думите на вицепремиера Дончев относно Бюджет 2020.

 

"Нека да си завърша мисълта, защото това е отговор на оценката за бюджета и на това, което е казал Дончев. Вие ме провокирахте с въпроса си, много добре ме провокирахте, да отговоря. Няма как да правиш същото десет години и да очакваш друг резултат. Ние искаме да има реформи, обществото иска да има реформи в нереформирани сектори. И този бюджет наистина е „повече от същото”. И кое е същото? Повече приходи – да, защото икономическият цикъл е ръст и повече разходи. Обаче разходите, питам аз, ефективни ли са? Отговорът на обществото е – не. Отговорът на самия премиер е – не. Защо, след като даваш по 500 милиона всяка година повече за здравеопазване идват при теб разплакани родители? Защото системата не функционира добре. Защо в системата на социалната сфера се наливат всяка година повече пари и оставките на социалните министри хвърчат със същата скорост, с която хвърчат и оставките на здравните? Защо повишаваш трета, четвърта година подред парите на учителите, което е справедливо и така трябва да бъде, но продължава и средното и висше образование да бълва неграмотни и неподготвени за пазара на труда хора?", продължи емоционалния си изблик Цонев.

 

Във връзка с оставката на социалния министър Цонев коментира: ​"Вероятно има натрупани проблеми в системата, ако премиерът следва тази логика трябва и други оставки да поиска, тъй като доста системи стоят нереформирани. Това е ​​и нашата основна критика към бюджета, когато дебатирахме в първо четене и сега предстои дебат на второ четене, вторник и сряда. Така че, няма нищо нелогично в тези оставки. Въпросът целият е, че според нас оставките на министри вече не са отдушник на натрупаното напрежение."

 

Ние сме на едно от последните места в Европа по ефективност на харченето на публичните средства. Един лев, едно евро, има една от най-ниските ефективности в Европа. Защото са нереформирани големите социални системи. Ето, това е оценката ни за бюджета. И затова казахме, че този бюджет е „повече от същото”, а същото е - харчене без сметка, харчене в нереформирани сектори, харчене без ефективност. И Дончев дори не съзнава колко е прав, като казва – „Какво очаквате от нас, ние ще правим същото.” Същото не е О,Кей за обществото. Вие доволен ли сте от здравеопазването? Не, не сте. Хората доволни ли са от социалната политика...?", каза още Цонев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4708 |02.12.2019 Калоян Паргов поиска булевард или площад в София да носи името на Стефан Данаилов . 4| 4667 |02.12.2019 Демократична България поиска оставките на всички шефове на Топлофикация . 15| 5571 |29.11.2019 Премиерът поиска и прие оставката на социалния министър Бисер Петков . 5| 4610 |28.11.2019 Отстраниха Йордан Лечков от вицепрезидентския пост в БФС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads