Реклама / Ads
4| 11313 |11.05.2017 НОВИНИ

Ал. Йорданов: Народът реши: Южният парк е парк „Роналд Рейгън“

.
Ние, народът на България, днес открихме бюст-паметник на политика и държавника, който ни подкрепи по нашия път към свободата и демокрацията – великият американски президент и световен лидер Роналд Рейгън. Защото историята не е безпаметна. Защото историята не е безименна.
 
Защото личностите правят историята.А Роналд Рейгън е от тези исторически личности, които промениха към добро историята на човечеството.

Без един изстрел той победи „империята на злото“ – Съветския съюз.

И тя се разпадна. През 1990 г. той пожела на нас, българите, да тръгнем решително и смело по пътя на свободата и демокрацията. Ние не бяхме достатъчно смели, не бяхме достатъчно решителни, но, макар и с много криволичения, намерихме верния път. Станахме част от евроатлантическия свят. Днес България е част от семейството на свободните и демократични държави – ние сме в НАТО и в ЕС. През 1990 г. това бе само мечта.

Роналд Рейгън става президент на 20 януари 1980 г. И първите му думи са:

„Нека като започваме, да си припомним: ние сме народ, който има правителство – а не обратното… Моето намерение е да направя така, че държавата да работи – да работи с нас, а не над нас; да застане до нас, а не да язди на нашия гръб.”

„На враговете на свободата, казва Рейгън в тази си знаменита реч, онези, които са наши потенциални врагове, ще припомним, че мирът е най-висшият стремеж на американския народ. Ние ще преговаряме за него, ще се жертваме за него; но няма да се предаваме заради него, сега и завинаги.”

За тези думи българският народ е вечно признателен на Роналд Рейгън. Затова и издигаме негов паметник. За да се помни и знае. Да се помни и знае, че свободата и демокрацията трябва да се отстояват всеки ден.

И една ясна поука към днешния ден:

„Никой арсенал и никое оръжие в арсеналите, не е така страховито, както волята и моралната смелост на свободните хора. Това е оръжие, което нашите противници в съвременния свят нямат. Нека това да се разбира от онези, които практикуват тероризъм и се опитват да ограбят своите съседи.”

Паметникът на Роналд Рейгън бе открит от народа на България. Нямаше ги президентът, правителството, парламентът, кметът на София. Тяхното отсъствие само прави думите на президента Рейгън още по-актуални.

Ще минат години. Няма да сме живи. Но волята за свобода и демокрация никога не трябва да си отива от нашата благословена от Бога земя. Животът и делото на президента Роналд Рейгън са световен символ на тази воля. Затова и един от най-прекрасните паркове на София от днес не е безименен. Той е южен парк. Прекрасен парк. Парк „Роналд Рейгън“. Сега са на ход общинските съветници на столицата, за да узаконят това, което днес народът на България реши: Парк „Роналд Рейгън“.

Александър Йорданов, Фейсбук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4878 |28.04.2017 Йорданов: В Македония - гражданска война или излизане от кризата . 3| 5665 |23.04.2017 Росен Йорданов: Българинът не обича да се хвали, суеверен е . 2| 4554 |26.03.2017 Психологът Росен Йорданов: Емоциите участват в изборите . 8| 9970 |02.03.2017 Александър Йорданов: Задава се кошмар на Балканите през 2017 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads