Реклама / Ads
39| 4741 |24.11.2015 НОВИНИ

Ал. Йорданов: Русия има интерес от конфликти

.
Александър Йорданов
При всички конфликтни ситуации винаги се задава въпросът кой има интерес от това, което се случва. Едната гледна точка – в арабските пустини има някакви хора, които имат интерес. Ако поставим въпроса, че при една война изведнъж ще се вдигне цената на петрола – коя държава би спечелила от по-високи цени – отговорът е елементарен – Русия, заяви по БТВ бившият председател на НС Александър Йорданов.
 

Тя е държавата, която очаква нещо да се случи и цената на петрола да се вдигне. Западният свят иска по-ниски цени, значи той не е заинтересован да има конфликти, войни, смята Йорданов.

 

Президентът Плевнелиев е прав, че Русия иска да дестабилизира Балканите с хибридна война. Тази дестабилизация започна преди две години с хибридно нападение срещу независимата държава Украйна, това е дестабилизация на Европа.

 

В момента сме свидетели на нова фаза на основния пораждащ фактор на тези радикални движения и групировки, ислямски, в съвременния свят. Първоначално ги водеше антиамериканизмът, омразата към Америка, към американския начин на живот, или както се казва американските ценности – свободата, бизнеса, богатите хора, корпорациите, и дори мечтите, а сега вече имаме и омраза към европейския начин на живот, към европеизма сам по себе си, към ценностите на нашето семейство, на нашия свят и това наистина е голяма заплаха, не просто за Европа, а и за човечеството, заяви още Александър Йорданов.

 

Разбирането на терористите е, че халифатът, ислямската идея е там, където е конкретният ислямист. Няма конкретна държава в случая – Ислямска държава. Ислямска държава в тяхното съзнание е там, където има човек, чието съзнание може да бъде превзето от радикалната ислямска идея. Проблемът е в умовете на тези хора, а войната с умовете е най-трудна, коментира Йорданов.

 

Дебатът за границите на свободата е и разговор за отговорността на всеки човек, на съвременните хора, че свободата не е само слободия и възможност да имаш всички възможности, поставени пред теб на масата, и ти да избираш различни варианти. Свободата е и отговорност към държавата, към нацията и това трябва да се осъзнава всеки ден.

 

Прави са тези, които казват, че европейските държави не бяха подготвени за това явление, като че ли и самите политици не реагираха веднага адекватно, но това не означава ние да загърбим европейската идея, европейските ценности, разбирането ни за свобода, за демокрация, за свободна придвижване и прочие, и да клекнем пред терористите, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4892 |23.11.2015 Александър Маринов: Няма доказателства, че Русия води хибридна война към нас . 4| 4394 |23.11.2015 Русия отмени забраната за ядрено сътрудничество с Иран . 16| 5374 |23.11.2015 Р. Петков: Плевнелиев вреди на отношенията ни с Русия . 21| 5844 |22.11.2015 Асад: Сирия е готова за нови преговори! Русия направи много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads