Реклама / Ads
5| 5846 |27.04.2009 НОВИНИ

Йосич си живеел спокойно в България при 4 правителства

.
Сретен Йосич е влизал многократно в България и се е чувствал като у дома си още при правителството на Любен Беров. Тогава се подвизавал често и за дълго време в курорта Боровец в хотел на известен наш бизнесмен.
 
След това и при Жан Виденов никой не го е търсил. Вътрешният министър Николай Добрев знаел за него и други сръбски посредници в София. Разхождал се в София и при правителството на Иван костов и след това на Симеон Сакскобургготски. Занимавал се с уреждане на доставки на стоки с двойна употреба и дори оръжие за формированията на приятеля си Желко Ражнятович – Аркан, както и за югославската армия. Това заявиха за Frognews.bg бивши служители на МВР. Познавал се е и е работил с известни български бизнесмени и политици.

Йосич се представял като пратеник на сръбските служби. Ръководел го е агент на сръбското разузнаване, син на известен професорр и член на кабинета по времето на Слободан Милошевич. Нашето контраразузнаване, заедно с ВКР почват да го следят още през 1995 г. В джипа му откриват шпионска апаратура последен модел. Същият е имал приятелски отношения с много български политици и интелектуалци. Канел ги често на вечери и обяди, давал приеми. Когато службите ни разбират с какво се занимава, е „помолен” да напусне България.

През това време Сретен Йосич живеел в хотел в столичния кв. „Лозенец”.

Бойко Борисов бе посочен като покровител на Сретен Йосич от самия Йосич пред белграски съд. За да се порвери това твърдение на самият Йосич пред съда, се създаде парламентарна комисия, оглавена от Христо Бисеров, депутат от ДПС, преди това член на СДС. Бисеров заяви преди дни, че имало запис на телефонен разговор на убития Бай Миле, в който се казвало: „Бойко взе парите”. Предполага се, че става дума за голяма сума, която сръбският наркобос давал, за да се организира бягството му от българския затвор.

Самият Борисов контрира, че чрез тези свои действия ДПС и БСП заплашват живота му.

Скандал между депутати избухна в сутрешното студио на БНТ. Николай Младенов, евродепутат от ГЕРБ и Веселин Методиев от ДСБ бяха категорични, че комисията „Йосич”, с председател Христо Бисеров изпълнява политическа поръчка срещу Бойко Борисов. Предупредиха и колежката си Мария Капон, че е използвана от ДПС и БСП.

Операция „чисти ръце” не минава през партийни цветове. Трябва да знаем какво е ставало по време на югоембаргото, покровителствала ли е държавата международни престъпници. Това заяви Мария Капон, депутат и лидер на ЕНП в своя защита. Тя допълни, че иска да се разкрие единствено истината и това я мотивирало за работа в комисията.

Това е нормална практика, в комисията са поканени и хора от опозицията. Елате и работете с другите, на свой ред призова Камен Костадинов от ДПС.

Защо не разследвате безобразията и кражбите на гори чрез заменки. Това също са факти, а се активирахте след изявление на един международен престъпник, запита Младенов, но не получи отговор. Не можете да се спасите колкото й пари да изхарчите за тези избори. Идва краят на вашето управление, краят на кражбите от еврофондове и корупцията, гневно допълни той.

Подкрепи го Веселин Методиев, според който цялата тази операция е поръчкова и нечистоплътна.

На разсекретяване подлежат документите от автора на същите документи. Ако предположим, че автор на този документ е Министерството на вътрешните работи, документите, които се съдържат в делото, биха могли да бъдат разсекретени от същото това МВР. Ако предположим, че тези документи носят гриф „строго секретно”, тяхната защита по закон е 30 години, така че това очевидно може да стане след изтичането на този срок. Това каза в предаването “Преди всички” на БНР Цвета Маркова, шеф на Държавната комисия за защита на информацията относно възможността за разсекретяване на документите по делото „Сретен Йосич”. Тя допълни, че все пак има възможност това да стане, ако документът съдържа информация, имаща значение към определен момент и след изтичането на този момент, макар и с най-висока секретност престава да има необходимост от подобна защита. „Но дали случаят е такъв, би могъл да прецени единствено авторът на документа”, каза Маркова и допълни, че от значение са и броят на екземплярите, в които е изготвен въпросният документ, както и от факта кой от тях е предоставен на парламентарната анкетна комисия начело с Христо Бисеров.

Кой е Сретен Йосич?
Сретен Йосич е роден на 24 октомври 1962 година в град Смедеревска паланка (Югославия, днешна Сърбия). Твърди се, че е бил изключително близък с Желко Ражнятович - Аркан и дори е бил воевода в паравоенният отряд, известен като "Тигрите". Сигурно е обаче ,че до началото на деветдесетте години Йосич успял да се изкачи до най-високите нива на сръбската мафия в Амстердам ( наречена още белградската група) и станал дясна ръка на "Дуя" Бесирович - лидера на организацията. Именно по разпореждане на последния през 1990 година Йошка убива един югославянин в нощен клуб, което престъпление след малко повече от година довежда до брутална престрелка между бандита, бодигардовете му и местната полиция(при все голямото количество изстреляни амуниции няма убити ). В промеждутъка, след дълъг престой в болница умира Дуя Бесирович - има различни версии за това от чии куршуми е паднал , като е много вероятно да става въпрос за вътрешна работа. След убийството Йосич наследява организацията и в следващите години се превръща в престъпник от международно ниво, виновен за смъртта на множество конкуренти и партньори, включително българи.Посочената по-горе престрелка завършва зле - Йосич е арестуван и през 1993 година е осъден за опит за убийство на 3 години лишаване от свобода. След изтърпяване на половин година затвор , той избягва. Тогава започва международното му издирване, което след 9 години завършва с ареста му на територията на България е екстрадирането обратно в Холандия.
До ареста си Сретен Йосич се подвизава и е издирван, както от холандската полиция, така и от няколко други европейски държави за наркотрафик, пране на пари и убийството на трима австрийски полицаи.Смята се, че е лично отговорен за 23 убийства, сред което и това на Поли Пантев на 9 март 2001 година в хотел "Сонеста" на о-в Аруба. При това българинът станал известен с кражбата на 600 килограма кокаин не е единствената жертва на сръбския мафиот. Съществуват твърдения ,че Сретен Йосич е поръчител на убийството на боса на ВИС и ВИС 2 - Васил Илиев, както и на Милчо Бонев в ресторант "Славия". През 2002 година Бай Миле взел крупна сума за да подпомогне бягството от софийския затвор на Йошка, но планът , както е известно явно не е успял , а парите не били върнати. Резултатът закъснява с 2 години, но за сметка на това е потресаващ - на 30 юли 2004 година Бай Миле е убит заедно с четирима свои охранители , както и човека, с когото имал среща. "Застрелян" е и часовникът му с диаманти на стойност над 300 000 лева. Тази версия не е нито единствената , нито най-надеждната и все пак непосредствено след убийството получава голям отзвук.
Съществуват твърдения, че прокурорът Николай Колев от Върховна касационна прокуратура , както и Владимир Димов - бивша барета и зам.шеф по сигурността на СИБанк също са жертва на последиците от неуспешното бягство от ареста на Йосич. Двамата са застреляни съответно на 28 и 30 декември 2002 година. Смята се, че Димов получил 1 млн. долара, които обаче така и не са намерени. Колев пък предупредил за предстоящото бягство хора от НСБОП, които реагирали светкавично , като преместили затворника от софийския затвор в транспортния арест.Планът за бягството бил Йосич да се оплаче от болки и при последващото прехвърляне към МВР-Болницата да бъде освободен от нарочена за това група. При последващото преследване е трябвало да се осъществи престрелка между полиция и бандитите, в която една от колите да бъде взривена и така да се имитира смъртта на сръбския мафиот.Планът не успял.
Не успели и заканите и предложенията на Йосич към българската полиция. Известни са две "крилати" фрази на мафиота: На въпроса защо се смята за институция , а не за обикновен бандит , Йошка отговорил: Ако убиеш петима, си престъпник. Ако убиеш 10 си мафиот. Ако убиеш 25 вече си институция!
Другото негово изказване напомня на преговорите между Колумбия и Пабло Ескобар, когато големият наркобарон предлага да изплати външния дълг на страната. Такова предложение отправя и Йосич и по-точно става въпрос за половината от външния дълг на България - тоест около 5млрд. долара. Възможно е това да е просто слух, но той се разказва и до днес.
Сретен подписал смъртната присъда и на Бойко Борисов. Такива твърдения излизат нееднократно в пресата, а по времето на изборите през 2004 година Борисов прекъсва за кратко предизборната си кампания поради опасност от атентат. Най-голямото свидетелство за активна кампания целяща убийството на Генерала е Фарид Топчагич - албанец от хърватски произход, заловен на 23 март 2003 г. на ГКПП Калотина с два гранатомета. След като е осъден на 3 години условно през февруари 2004г., Топганич е освободен и напуска страната. Причината за толкова лека присъда е всъщност факта ,че албанецът не е внесъл и съответно държал оръжията на територията на страната.
Йосич поръчал убийството на Борисов, заради ареста си на 20 юни 2002 година в София. Скоро след това той е екстрадиран по искане на Холандия за доизлежаване на стара присъда. Какво се случва? - При взаимодействие със холандската полиция , служителите на НСБОП успяват да регистрират разговори между стационарен телефон в Xоландия и уличен телефон на площад "Възраждане" в София. Ясно е ,че именно издирваният Сретен Йосич провежда разговорите. Така на 20 юни в около 22 часа се стига до задържането на сръбския мафиот. Оказва се ,че той живее от 4 години със жена си и трите си деца в кооперация на бул."Христо Ботев" под фалшива самоличност. При последвалите проверки се разбира ,че сърбинът многократно е влизал и излизал от страната , като за целта е използвал повече от 30 различни паспорта.
На 3 юли състав на Софийски градски съд ,при извънредни условия, в Софийския затвор, приема решение за екстрадирането на Сретен Йосич по искане на Холандия.На 7 август Софийски апелативен съд потвърждава решението.На 16 август, при невиждани мерки за сигурност Сретен Йосич, в бронежилетка и с качулка на главата е качен на самолет и със специално предвиден за целта полет отлита за Холандия.
По-малко от 4 години по-късно ( март 2006 година) името на сръбския мафиот отнова запълва първите страници на българските вестниците. Адвокатът на Сретен Йосич - Зденко Томанович който е адвокат и на починалия вече бивш югопрезидент Слободан Мелошевич) потвърждава информацията ,че Йошка ще бъде екстрадиран от Холандия към Сърбия, тъй като е излежал присъдата си. В момента тече съдебен процес срещу него в Белград.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4895 |27.04.2009 М. Велчев: Не на двуполюсният модел в България . 5| 5055 |26.04.2009 В България няма опасност от свински грип . 7| 5945 |25.04.2009 Вранча люшна отново България . 4| 5338 |25.04.2009 Авери на Йосич убити в Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads