Реклама / Ads
31| 5071 |10.06.2011 НОВИНИ

И. Йотова: Няма такова унижение!

.
Илияна Йотова
Идеята за евентуално частично приемане на двете страни в Шенген - на етапи, е прецедент, смята евродепутатката.
 

Добавянето на нови критерии като изисквания за членството на България и Румъния в Шенген е практически нарушаване на европейското право и страната ни трябва да реагира. Това каза в интервю за Дарик евродепутатът от групата на социалистите и демократите Илияна Йотова. Тя определи като "леден душ" за двете държави позицията на Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз, където въпросът за влизането на България и Румъния в свободната от граничен контрол зона беше отложен за неопределено бъдеще. И то на фона на сериозната подкрепа за двете държави в Европейския парламент.

Идеята за евентуално частично приемане на двете страни в Шенген - на етапи, е прецедент
, отбеляза Йотова. Тя допълни, че нито една държава не е била подлагана на такова "унижение". Това звучало като "потупване по рамото" или "утешителна награда", които не били нужни на България, защото сме изпълнили техническите критерии. По думите на Илияна Йотова, България е пропуснала "златни шансове" за влизането в Шенгенското пространство, тъй като в доста влиятелни европейски страни предстоят избори. "Към двете страни ще се предявяват нови и нови претенции и не съм оптимист, че скоро ще се поздравим с членство в Шенген", коментира българският евродепутат.

Запитана дали все пак е справедливо техническите критерии да бъдат обвързвани с теми като борбата с престъпността и корупцията, Илияна Йотова заяви, че в този случай категорично става въпрос за нарушаване на европейско право. "Критериите за Шенген са част от европейското право и след като сега по пътя на процедурата се поставят нови изисквания, този начин на поведение от страна на някои от държавите членки в ЕС трябва да бъде много остро осъден, да се реагира професионално и с достойнство", заяви Йотова. По думите й, "за съжаление, от лятото на миналата година българското правителство е избрало друга тактика - да си крие главата в пясъка". Според Илияна Йотова е нужна сериозна работа на правителството, като във вътрешнополитически план България трябва да даде сигнал към европейските институции. "Този сигнал не може да мине без оставката на поне един министър - вътрешният. Трябва да се започне с него, но не по-малка е вината на външния министър", каза Йотова. (Дарик)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 6441 |30.04.2011 И. Йотова: Срива се рейтингът на Борисов; БСП има шанс за победа . 10| 5340 |20.02.2011 Ил. Йотова: България поема по пътеката на авторитарните режими . 23| 5494 |25.04.2010 Ил. Йотова: Близките на Станишев ще го предадат . 20| 6600 |30.08.2009 Стра-а-ашно! Такова шоу няма!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads