Реклама / Ads
7| 5196 |03.10.2013 НОВИНИ

Йовчев: 7 пъти повече са бежанците, сравнено с миналата година

.
Министър Цветлин Йовчев Източник: Булфото
В Европа се гледа много сериозно на ситуацията с бежанците у нас. Би трябвало да оказваме помощ на хората, които търсят защита на наша територия. Към момента е много важно да успеем да убедим нашите партньори, че проблемът е сериозен, да получим европейска солидарност и да успеем да решим този проблем.
 

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по отношение на нарасналия брой сирийски имигранти. Ако натоварването продължи с такива темпове, каквито са до момента, наистина ще бъде трудно да овладеем процеса”, заяви вицепремиерът.

Имаме хуманитарни рискове, такива, свързани с възникване на епидемии, заразни заболявания, заплахи, свързани с преминаването на лица, свързани с терористични групи, социални групи, свързани с напрежение, промяна на криминогенната обстановка в места, където има концентрация на нелегални.

„Към момента има създадена организация, която позволява при осъществяване на първоначален контакт с имигранти, да се извърши преглед за това дали има признаци на заболяване и ако е необходимо, да се извършат съответните процедури", добави Цветлин Йовчев.

От началото на годината имаме 5815 нелегални имигранти. По-голяма част са такива, които търсят закрила. Това е около 7 пъти повече от същия период миналата година”, добави министърът.

„В края на миналата година, ситуацията е такава, че сме запълнили около 70 % от капацитета на местата за настаняване. Ескалацията в Близкия Изток доведе до засилен миграционен натиск и преди 2-3 месеца бяхме значително надвишили местата за настаняване. Разкрити са около 1300 нови места за настаняване на бежанци. В момента работим за разкриването на още 1500. В момента бежанците са над 5 500 души, а капацитетът на местата е надвишен с над 500 души”, обясни Йовчев.

По думите му организацията по проверка и преминаването на процедурата по издаване на статут на бежанци е съкратена и позволява документите на тези хора да бъдат обработени много по-бързо. Министър Йовчев обясни, че центърът в Елхово ще заработи ефективно от понеделник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5275 |01.10.2013 България към ЕС: Дайте повече пари за бежанци до 2020 г. . 15| 6264 |29.09.2013 Проф. Вучков: Живков мислеше повече за бъдещето от сегашните управляващи . 3| 5087 |29.09.2013 Фандъкова: Повече от половината бежанци са вече в София . 79| 6661 |27.09.2013 Местан: ГЕРБ повече мандат за управление няма да имат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads