Реклама / Ads
58| 5100 |05.12.2013 НОВИНИ

Йовчев от Брюксел: Протестът от средство се превръща в цел

.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Полицейските правомощия не се различават с нищо от полицейските правомощия в други страни. Аз лично защитавам правото на протест на всеки и бих се борил да бъдат защитени тези права.
 

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Брюксел, на въпрос за студентските протести срещу промените в Закона за МВР, предаде "Фокус".

"По отношение конкретно на този протест, има няколко смущаващи неща. Първото е, че не мога много да си обясня какво означава това - не се протестира срещу резултата, който искаме до постигнем, не се протестира и срещу това по какъв начин искаме да постигнем този резултат, т.е. срещу политиките, протестира се срещу техниката. Какво означава - да сме срещу това, че се разделяла Главната дирекция на две? Какво ще бъде следващото? Да се протестира срещу инструкциите за работа със секретни сътрудници или срещу начина, по който министърът провежда оперативките? Разбирате, че това е несъстоятелно.

Също така не мога да приема аргументите да се протестира срещу полицейските правомощия, след като те не са променяни въобще от 1990 г. А и те не се различават с нищо конкретно от полицейските правомощия на органите в други страни. Защо това не беше тема на дебат? Още повече, този закон е публичен проект от много месеци", каза вицепремиерът Цветлин Йовчев.

"Струва ми се, че едно средство - протестът - се превръща в цел. Не вярвам, че официално целите, които се поставят с този протест, и мотивите на хората, които го организират, са тези, които те официално представят пред обществото. Аз силно се съмнявам в това. Извинявайте, с какво толкова подразни този закон, кое толкова има като проблем за обществото, че да се хвърлят камъни по прозорците на министерството? Някак не мога да го приема това", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

България ще получи по-сериозна подкрепа за справянето с проблемите, породени от миграционния натиск, това уверение той. Има категорично становище на Европейската комисия, че трябва да се отдели особено внимание и да се помогне на страните, които са под засилен миграционен натиск, като особено внимание беше отделено на България, каза Цветлин Йовчев.

По думите му - активната политика на България през последните месеци е дала резултат. "Ние получихме директна подкрепа, от повече от десет страни-членки, че трябва да се обърне внимание на България, че България в момента е в тежка ситуация, трябва да получи по-голяма помощ, и незабавна подкрепа. Също така - се оценяват усилията, които полагаме в момента, и пътят, по който вървим", заяви вътрешният министър.

"Запознах еврокомисар Сесилия Малмстрьом с реалната ситуация в момента с миграционния натиск, с изпълнението на плана, който сме приели, и с положителните резултати, които вече отчитаме. Беше заявено от ЕК, че България ще получи по-сериозна подкрепа, особено през следващата година", каза Йовчев.

Срещата с министъра на вътрешните работи на Франция Мануел Валс беше изключително ползотворна, каза вътрешният министър. "Отчетохме много високото ниво на сътрудничество в областта на противодейстиве на престъпността. Заявихме готовност, че програмите, които са започнати, и дейностите, които се извършват, ще бъдат продължени. Ще засилим сътрудничеството си по програмата, по която изпращаме полицейски служители във Франция, беше отчетено, че тя е много ефективна. Имаме обща позиция за това, че трябва да работим за подобряване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма. Запознах министър Валс със ситуацията в България, засиления миграционен натиск, мерките, които сме предприели. Получихме подкрепа, която беше изразена и на заседанието, че е необходимо наистина да се погледне по-сериозно на България и тя да получи по-сериозна помощ", каза Цветлин Йовчев.

Всички държави се обединяват около това, че трябва да има единен европейски подход за разрешаване на проблемите, породени от засиления миграционен натиск, обясни той. По думите му - това означава и изграждане на общоевропейска система за бежанците, и фокусиране върху тези проблеми през следващите председателства.

"Има решение, което определя свободното движение на хора като основен принцип и висша ценност за ЕС и на основа на това решение - не се предвиждат промени в законодателството, които да ограничават свободното движение на хора. Всички се обединяват около това, че е необходимо да положим повече усилия да си сътрудничим в посока на това - да съумяваме да противодействаме на измамите в социалните системи на някои страни-членки", каза Цветлин Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6614 |01.12.2013 ГЕРБ: Цветлин Йовчев използва МВР за пропаганда . 39| 6051 |30.11.2013 Йовчев опроверга "мита за пречупения гръбнак на престъпността" . 16| 5066 |28.11.2013 Йовчев гарантира: Ще преодолеем кризата с бежанците . 21| 5404 |27.11.2013 Йовчев: Няма завишаване на полицейските правомощия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads