Реклама / Ads
28| 4770 |13.10.2013 НОВИНИ

Йовчев: Фандъкова да спре да плаши и да започне да работи

.
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи Източник: Булфото
Загрижеността на столичния кмет по темата с бежанците прилича на загрижеността й по време на протестите, когато стовариха купчина павета пред парламента.
 

Така Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи, репликира опасенията на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова по темата с бежанците в столицата.

„Неколкократно заявих, че наистина има рискове, има заплахи и трябва да работим много целенасочено за минимизирането на тези рискове, и правим всичко, каквото може да се направи в този момент", заяви Йовчев. Той посъветва Фандъкова вместо да плаши хората с разпространение на слухове, да насочи усилията си – да подпомогне комуникацията с хората, да се търсят начини за тяхното изхранване и за интеграцията на тези бежанци.

Според него много нелепо звучат историите за това, че в София имало концентрация на бежанци.

"2000 души на 2 милиона души са под 0,1 %, а 1000 души на 10 000 души са 10 %. Да не говорим и за това, че след като получат статут на бежанци, те могат да се придвижат и да отидат където си искат. Това в момента е едно отклоняване от реалните въпроси и по-скоро ми прилича на политически пиар", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Именно тези, които трябваше да изградят системата за бежанците, и които проспаха последните 4 години, сега критикуват и задават въпроси", каза още той.

„Много съм изненадан, има всякакви политически коментари. Може би това е някаква нова форма на самокритика, на вътрешнопартиен анализ, на анализ на отминалото управление, но е малко неприемлив" – каза Цветлин Йовчев.

„Сега, да се поставя въпросът – защо се изгражда лагер в Харманли, след като това решение е взето през 2012 година от правителството на ГЕРБ; взели са решение на Министерски съвет, похарчили са 200 000 лева, и журналистите видяха, че имаше една буренясала поляна. Трябваше допълнително, със сили и средства на „Гражданска защита", и на МВР да разчистим и подготвим нормални условия, за да могат да бъдат приети бежанци. Никакво усвояване на евросредствата, а и тези, които са усвоени - не ми се иска да навлизам в детайли, но – не са усвоени по най-подходящия начин", каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

"По темата с бежанците, това, което виждам в момента, е някакво политическо мародерство на гърба на българския народ. Евтин пиар. На фона на всичко, и президентът се изказва и се държи като страничен наблюдател и коментатор, все едно, че няма никаква отговорност за националната сигурност. Наистина, в малко странна ситуация сме", каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.


"Проблемите, които трябва да се решават по отношение на бежанците, не са от компетентността само на МВР. Проблемът с бежанците не е проблем само на правителството. Точно заради това, че е общонационален проблем, изисква по-различен подход. А подходът, който наблюдаваме, включително и от партии с претенции, смятам, че е абсолютно необоснован", коментира вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. По отношение на столицата, той заяви, че Министерството на вътрешните работи полага абсолютно всички усилия, за да има добра комуникация. „Искам да повторя още веднъж това, което вчера спомена главният секретар на МВР, че сме предприели още по-засилени и допълнителни мерки за сигурност", обясни Йовчев.

Според него концентрацията на бежанци в други населени места е в пъти по-голяма, в сравнение със столицата. „Разберете, че едно малко населено място много по-трудно може да поеме един такъв поток от бежанци. Защото е необходимо да се организира изхранването на тези хора, снабдяването им със стоки и услуги, както и друг тип услуги, образованието им, медицинското им обслужване и т.н.", обясни Йовчев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4749 |13.10.2013 Фандъкова: Трябват спешни мерки за бежанците във "Враждебна" . 23| 9707 |11.10.2013 Йовчев: Ще бъдат наказани комисарите за "Българския Уотъргейт" . 10| 5016 |09.10.2013 Дончев потвърди: Спрени са два европроекта за 131 млн.евро . 23| 6752 |09.10.2013 Гуцанов: ГЕРБ лъже, няма спрени средства за европроекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads