Реклама / Ads
23| 6301 |28.03.2014 НОВИНИ

Йовчев: ГЕРБ може да ми искат оставка и заради времето

.
Цветлин Йовчев
ГЕРБ може да ми поискат оставка и за метеорологичната обстановка, каза по БНТ Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи. Според него ГЕРБ нямат основание да му искат оставката за скандала около оградата на българо-турската граница.
 

За случая в Лясковец той каза, че мнението на експертите през 2012 г. и сега било, че именно по този начин е трябвало да се действа при случая в Лясковец. Аз съм убеден, че трябваше да се действа и то незабавно. Иначе имаше риск този човек да започне да стреля по деца. Спазени са всички изисквания на закона и на нормативните документи. Изследваме дали при провеждането на операцията са допуснати съществени грешки. Нека да изчакаме проверката, тя ще приключи скоро, тогава ще имаме яснота, каза Йовчев. 

Да се дават оценки още в първите часове, не е сериозно. Трима са ранените, не са пет - шест ранените, каза Йовчев. Без да са изяснени всички факти и обстоятелства, не бива да се дават категорични оценки. Оставка се подава в момента, в който е ясно, къде е отговорността. Ако аз със свое действие или бездействие съм допринесъл за трагичния изход, знам какви трябва да бъдат действията. Главният секретар няма вина в случая. Абсолютно съм убеден, каза Йовчев. 

Трябва да сме наясно, че голяма част от бежанците ще останат тук. Профилът им е такъв, че са ниско образовани, не могат да намерят професионална реализация, заяви още вицепремиерътШенген в никакъв случай не е затворена врата, България отговаря на всички изисквания. Поставянето на политически аргументи за членството на България не е добър подход, това е опасен прецедент, каза още Йовчев.

Кризата в Близкия Изток ще бъде продължителна, ще останат райони с напрежение. Ние трябва да сме готови, че няма да приключи за година или две, каза Йовчев. Сирийските бежанци никога не са имали за цел България, много от тях преследват свои мечти, които няма да се окажат действителност. Техният поглед е към Западна Европа. За други, целта е достъпът до социалните система. Бежанците обаче трябва да останат в станата с първата им регистрация, обясни той. Като първа мярка за интеграцията е комуникацията - трябва да учат език. На второ място е децентрализацията - не трябва да допускаме концентрацията на тези хора на едно място. Интеграцията ще бъде затруднена. На трето място са индивидуалните способности, обобщи той. 

Има два риска от кризата в Украйна, и двата са икономически. Първият - нарушаване на нормалните газови доставки, което ще рефлектира цялостно върху икономиката и обществени процеси. Вторият - икономически рискове, свързани с икономически загуби, които може да претърпи българската икономика, каза Цветлин Йовчев.
Категоричен съм в едно – България е член на НАТО и ЕС и като лоялен член, ще изпълни своите ангажименти, но трябва да споделим открито пред нашите партньори какви са рисковете за страната. „Нашата позиция е проевропейска и тя ще остане такава. Няма за какво да се оправдаваме. Трябва да имаме повече самочувствие, когато представяме проблемите и исканията си в ЕС и мисля, че сега го правим”, добави още министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6759 |28.03.2014 Кунева отсече: Възможно е ГЕРБ и ДПС да се сдушат . 7| 5685 |28.03.2014 А.Мерджанов: ГЕРБ провокира напрежение във войската . 23| 5543 |28.03.2014 ГЕРБ иска оставки на министрите Йовчев и Найденов за далаверата по границата . 19| 5459 |28.03.2014 Й.Цонев категоричен: Никога коалиция между ДПС и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads