Реклама / Ads
72| 5921 |03.09.2013 НОВИНИ

Йовчев: Имаме сигнали за хора, които ще се опитат да провокират насилие утре

.
Създават се тактически щабове в Елхово и Хасково, които да се грижат за сирийските бежанци. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция, след заседанието на Националния оперативен щаб за управление на силите и средствата на министерствата и ведомствата,
 
както и координирано използване на националните ресурси за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България. Министърът е началник на Националния оперативен щаб. Събрани са представители на всички ведомства, които имат отношение по предприеманите мерки и по това, което считаме да правим оттук нататък.

Създадена е организация от днес, свиква се Националният оперативен щаб, чието седалище ще е в МВР, разкри той. Създават се тактически щабове, чиято цел ще бъде създаден тактически щаб за охраняване на границите, той ще се намира в град Елхово, и тактически щаб, който е се грижи за осигуряване на условия за бежанците в град Хасково. Утре ще посетя щабовете, посочи още Йовчев.

Целта на днешното заседание е да определим конкретните функции и задължения на всеки от участниците в щабовете, комуникацията между щабовете, институциите. Всяка една институция до момента се е отнесла изключително отговорно и вече имаме конкретни стъпки по тези 11 мерки. Организацията ще даде възможност да се справим с евентуално възникване на рискови заплахи от ситуацията в Сирия, каза още Йовчев. Има крайни варианти, свързани с изграждани на палаткови лагери, но това не е трайно решение и дай боже да не стигнем до него. Особено през есента това ще породи редица други проблеми.

По всяка една от 11-те мерки, имаме направени стъпки, посочи още министърът. Оглеждаме и бивши казарми. Изпратили сме писма до всички институции, да направят списъци на имотите, които могат да бъдат използвани. Имаме отговори, изчакваме всички. Още от днес Държавната агенция за бежанци ще започне да оглежда имотите, добави Йовчев. По думите му - ресурсите на страната са ограничени. Местата за момента, определени за настаняване на бежанци, са изчерпани. Оттук нататък сме в аварийна ситуация.

Трябва да осигурим допълнителни средства. До края на годината трябва да вземем мерки, в противен случай можем да изпаднем в хуманитарна криза, категоричен беше Йовчев. Министърът коментира и старта на политическия сезон, както и очакванията за нови силни протести. Непрекъснато идват данни за автобуси, които утре ще пристигат от страната. Ще имаме готовност, ще направим всичко необходимо - да осигурим сигурността на гражданите и обществения ред. Имало е сигнали за хора, които се опитват да провокират насилие.

Взимаме мерки. За щастие, повечето от тези сигнали се оказват несъстоятелни. Надявам се и сега да се окаже така, посочи министър Йовчев. По думите му в по-голямата си част хората в протеста са нормални хора, които едва ли ще предприемат такива действия. Във връзка с разследването на участниците в протеста от 23 юли, Йовчев каза, че са установени част от нещата, които са били изискани от прокуратурата.

Убеден съм, че ще успеем да установим всички лица и ще предприемем мерки към тях. Става дума за тези лица, които се опитаха да провокират насилие. Имаме снимки на 39 лица, които участват активно в такива действия. Ще ги установим и ще подходим по закона, заяви Цветлин Йовчев. По отношение на заплащането на извънреден труд на полицаите, Йовчев каза, че този труд е изплатен. Намерени са средства, които да компенсират труда им. Служителите ще получат тези средства на 10-ти, заедно с аванс, обясни Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5479 |02.09.2013 Цветлин Йовчев: Затваряме границата с Турция ? . 41| 6182 |01.09.2013 Цв. Йовчев: Хората нямат доверие на полицията . 23| 5591 |30.08.2013 Цветлин Йовчев: Рисковете за нас от сирийската криза не са големи . 15| 5701 |23.08.2013 Цветлин Йовчев: Имаме данни за поръчителите на Георги Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads