Реклама / Ads
22| 5651 |19.02.2015 НОВИНИ

Йовчев лично помолил за поверителен достъп до МВР сървър

.
Цветлин Йовчев
Три длъжностни лица бяха разпитани на днешното заседание на комисията по вътрешна сигурност във връзка с разработката „Червеи”: Янко Цветков и Драгоманов – разузнавачи и Милен Димитров, бивш шеф на ОДМВР-Бургас. Янко Цветков не даде никаква информация дали са били подслушвани лица, тъй като по думите му има следствена тайна.
 
Единствено бившият директор на ОДМВР-Бургас Милен Димитров съобщи пред депутатите, че през есента – месеците октомври или ноември, е получил обаждане от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев с искане за вътрешно съдействие. „Става въпрос за секретен достъп до секретен сървър”, уточни Милен Димитров и допълни, че бившия директор на „Вътрешна сигурност” има повече информация, предаде Фокус.

„Изричното изискване беше достъпа да бъде секретен. Казах му, че не мога да реша на момента, защото нямам такъв достъп и трябва да бъде ангажиран един служител с право на достъп. Ставало въпрос за мониторинг на системата”, разказа той. Димитров обясни, че се е срещал с двама души, носещи две чанти по-малки от тези за лаптоп, но е разбрал, че не са служители на „Вътрешна сигурност”, като в последствие са показали документ, че работят за ДАНС. Той уточни, че тогава е знаел, че териториалната дирекция на ДАНС проучваше жена с оглед назначаване. „Разказах на главния секретар за случилото се, но той не знаеше нищо. След като министърът е разпоредил, изпълняваш, ми каза той. Предположих, че след като няма съгласуване, вероятно е операция на ДАНС”, сподели той думите на главния секретар Лазаров.

По думите му следващото задание е било да осигури подробен достъп на системен оператор, за което знаел и началника на сектор КИАД (Контрол над информационната и административна дейност). В последствие той е започнал да сигнализира, че след посещение на въпросните техници, се налага рестартиране на системата. „Разговарях с Тодор Костадинов, че има проблем. Нямам обратна информация”, поясни той.
Милен Димитров добави, че през април 2014 при една от командировките си в София лично е разговарял с Тодор Костадинов и го е информирал, че има множество сигнали за проблем в системата. Тогава Димитров е решил, че се върши нещо незаконно и е поискал документ, заповед за това от Цветлин Йовчев. Още същият ден е получил обаждане от него, искайки съдействие, уверявайки, че ще бъде издадена заповед. „Такова писмо не беше изпратено и това е последния път, когато съм оказвал такова съдействие”, заяви той.

Димитров обясни, че при изнесеното заседание на Министерски съвет в Бургас на 30 април, е провел друг едночасов разговор с Цветлин Йовчев в кабинета му, сигнализирайки че срещу него е в ход „неприятна медийна кампания”. Той му е отговорил, че се обмисляло неговото изтегляне от Бургас в София и да излезе в отпуска по време на европейските избори.

Срещу Милен Димитров е образувана дисциплинарна проверка и юни през месец дисциплинарно производство, а на 1 август е дисциплинарно уволнен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4473 |17.02.2015 Петков: Йовчев не направи нищо ДПС да не е в службите . 4| 5229 |13.02.2015 Адв. Менков: Лъхат личностни отношения на съда към Цветанов . 23| 5222 |10.02.2015 "Червеи"-те били мръсна постановка, заяви Йовчев . 15| 4456 |06.02.2015 Цв. Йовчев: Вън лъжците от политиката!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads