Реклама / Ads
24| 5700 |30.07.2013 НОВИНИ

Йовчев: Няма бели петна около белия автобус

.
Няма бели петна около историята с белия автобус край Парламента на 23 юли, категоричен бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при посещението си във Враца. Според него от МВР са дали съвсем ясни отговори на всички обвинения за действията на полицията през онази нощ.
 

Той ще изиска протоколът от огледа на атакувания автобус да се предостави на медиите, за да се разсеят всички митове.

Вътрешният министър подчерта, че МВР ще продължи да спазва закона и че полицията не може да си позволи да реагира с по-голяма сила, отколкото предполага ситуацията.

"Трябва да се разсеят няколко мита - вътре в автобуса има само 1 служител на МВР, това е шофьорът. Второ - което се вижда от записите, че летят камъни срещу автобуса. Протокола от огледа, ако може да се предостави на медиите, ще видите какво е положението, след което от прокуратурата. Всички видяхме какво се случи", заяви Йовчев. На въпрос дали е манипулиран записът, вътрешният министър каза, че не може да отговори. "Не е наша работа, но този, който го прави, трябва да поеме цялата отговорност за това нещо", добави още вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Той припомни, че няколко пъти още в най-ранния етап на протестите, е предупреждавал за вероятна ескалация на напрежението.

"Ако протестите продължат по този начин, ако продължи да няма комуникация между политическите партии, този диалог да се осъществи. Ако не бъдат отправени съответните послания към протестиращите, в които те да видят път към разрешаване на своите проблеми, ние можем да очакваме ескалация. Тъй като агресията в политическото говорене и поведение се предава надолу при хората. Толкова продължителни протести, те водят до фрустрация. Като не могат да постигнат целите си, това е предпоставка за агресия", коментира още вътрешният министър.

Според Йовчев към момента няма информация, че агресията от 23 юли ще се повтори. Но все още има групи хора, които се стремят към ескалация на напрежението и МВР ще предприеме всичко необходимо това да не се случи. Министърът уточни, че не може да се търси отговорност на някой, че организира протест, или че мотивира хората да отидат на протест. Но трябва с цялата сила на закона да се търси отговорност от тези, които провокират насилие. По тези две линии от полицията и досега са имали диференциран подход, категоричен бе Цветлин Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5558 |29.07.2013 П. Димитров: Няма условия за национална стачка, София не е България . 13| 5707 |29.07.2013 СДВР: В автобуса нямаше служители на МВР . 11| 5013 |29.07.2013 Омбудсманът: Оставката на правителството няма да реши проблемите сама по себе си . 17| 5811 |29.07.2013 Стъклото на белия автобус счупено от полицаи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads