Реклама / Ads
21| 5379 |27.11.2013 НОВИНИ

Йовчев: Няма завишаване на полицейските правомощия

.
Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Лъжа е, че има завишаване на полицейските правомощия в законопроекта на Закона за МВР. Полицейските правомощия не се различават от тези в останалите страни-членки на ЕС.
 

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Той даде пример със сблъсъците между протестиращи и полиция в няколко европейски държави от последните месеци. „През последните месеци това, което се случи във Франция – бяха арестувани над 70 души за освиркване на президента, беше употребена сила. В Италия бяха употребени палки, сила при протест на студенти, бяха ранени хора”, разказа МВР шефът.

Във всичките си действия на 12 ноември полицаите са предприели всичко необходимо, така че да не наранят протестиращите хора, заяви вътрешният министър пред депутатите. „Трябва да изразим благодарност към това, което направиха служителите в този момент, тъй като към тях имаше провокация и опити за насилие”, каза още Цветлин Йовчев.

„Няма полицаи, които са анонимни. Известно е местоположението на всеки един, който участва в охраната на мероприятието. Знае се кой е бил там и се знае какво е правел всеки един”, обясни министър Йовчев.

„Има такава заповед за оставяне на отличителни знаци – това е практика, която се прилага при всички такива масови мероприятия. До момента няма промяна в тази практика – може би от началото на 90-те години”, подчерта вицепремиерът. Той обясни, че практиката е такава, че се оставят в поделенията отличителните знаци, тъй като могат да бъдат загубени при сблъсъци или да предизвикат някакво нараняване, тъй като те са остри предмети, както оръжията, в някои случаи и други помощни средства.

"Всички прояви на протестиращите на 12 ноември са противозаконни. Още от предишния ден в СДВР е постъпила информация, че се подготвя организация за блокиране на Народното събрание, изготвен е план за действия на полицията.
Около 20 часа са разкъсани парапетите на Народното събрание, по служителите на полицията са хвърляни павета и различни твърди предмети. Един час по-късно отново е имало атака върху полицията с камъни и други предмети. Два пъти е пристъпено към изтласкване на протестиращите”, заяви Йовчев.

След протеста на 12 ноември, когато протестиращи премахнаха загражденията пред НС, са задържани 23 души, образувани са 4 досъдебни производства, от които 3 за хулиганство и 1 за увреждане собственост. Наложени са и 3 парични глоби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5461 |26.11.2013 Петър Мутафчиев успокои: Няма да има глоби за старите газови уредби . 51| 5228 |25.11.2013 Ранобудните, преминали загражденията пред НС: Няма граници за духа ни . 4| 5880 |25.11.2013 Цв. Кънчев към Расате: Да няма нападани роми от патрулите! . 10| 5164 |22.11.2013 Калфин: Протестите нямат искра, за да падне правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads