Реклама / Ads
9| 5008 |20.06.2014 НОВИНИ

Йовчев потвърди: 9 жертви с две деца във Варна,3-ма в неизвестност, 1 загинал в Добрич

.
Има потвърждение за 9 жертви и две деца във Варна, в неизвестност са 3 души. В добрич има 1 загинал и 159 евакуирани. Тежко е положението и край Велико Търново.Това каза на импровизирана пресконферанция във варненския квартал "Аспарухово" вътрешният министър Цветлин Йовчев.
 

Обстановката леко се нормализира, но още е критична, допълни той.

Това е едно бедствие. тепърва експертите трябва да кажат, защо се е стигнало до трагичните езсбледици. Минута по минута, от първия момент, това което е трябвало да бъде направено от кризисния щаб, е направено.Приливната вълна е дошла от събирането от дъждовете. Няма нито водоизтачнк, нито вода,обясни Йовчев. Това, което се е случило е абсолютно неочаквано, допълни той.

Има решение на областния управител да се направи оценка на щетите. към момента няма нужда от евакуация. В най-критичните райони са били евакуирани още вчера. Част от постройките вероятно са незаконни, но не се знае колко още са на брой. Нява къщи под вода, но има срутени къщи. Възможно е да има и неоткрити хора към момента.

Ако някой иска да разпознае свои близки трябва да се обърне към кризсния щаб и тел.112., разясни още той.

Вчера повторно бе разпоредено да се преверят автотомобилите и останките от къщите. Няма открити повече хора, няма нови загинали хора, посочи той.

Екипи на енергото оценяват щетите и рисковете и ще се премине към възстановяване на електрозахранването. Това ще стане тогава, когато няма опасност за подпомагане.Варна ще може да разчита на фонда за подпомагане, информира той.

Никой не е очаквал това да се случи. Към момента е нямало такива случаи. Никой не е очаквал потопа.Той отказа коментар, че бедствието е вследствие изсечени гори и незаконни жилища.Не съм убеден, че отводнителната система, ще поеме такова голяма количество вода.
В момента няма риск, но опасността не е преминала.Ако се появи опасност, хората ще бъдат предупредени и взети мерки за тяхната евакуация.

В училището няма настанение пострадали хора, те са при свои близки.

На място веднага са пристигнали 9 екипа, след което служетели на други ведомства и министрества и доброволци. Минута по минута ще се проследи действията на кризисния щаб. Ще се види колко автомобила и колко души са действали през нощта, повтори той.

Надявам се, че двата щаба са започвали да си говорят.Кметът не е потърсил нито мен, нито Главния секретар.Има планове, които действат Вижте кой кого не е търсил и видите дали няма държава, или няма кмет. На кмета и общината е в преките задължения да евакуират хората и разчистят инфраструктурата.Когато кметът е трябвало да бъде в общината и да ръководи, не е бил.Да си беше взел плавници и шнорхел. Не е бил там, където е трябвало да ръководи.Така министър Йовчев отново коментира отношението с местната власт и кмета Иван Портних.

Вътрешният министър информира, че на мястото на трагедията се очаква да рристигне всеки момент премиерът Пламен Орешарски.

Според кмета на Варна Иван Портних жертвите са 11.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7457 |19.06.2014 10 станаха жертвите на потопа във Варна . 13| 8550 |19.06.2014 Жертви във Варна: Цяло семейство загина от стихията . 24| 5208 |18.06.2014 Цветлин Йовчев: Краят на кабинета идва след 2-3 седмици . 4| 5591 |17.06.2014 Жертвите на пътя се увеличават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads