Реклама / Ads
16| 5622 |04.11.2013 НОВИНИ

Йовчев предлага план за справяне с бежанската криза

.
Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Намаляване на броя на нелегалните имигранти е първата цел на Плана за овладяване на кризата, възникнала вследствие на масовото навлизане на лица, търсещи закрила на територията на Република България.
 

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев представи на пресконференция проекта. Той ще бъде предложен на заседание на Министерски съвет. В него си поставяме седем основни цели, каза Йовчев.

Първата цел е намаляване на броя на нелегалните имигранти. „В тази насока се предвижда ограничаване на броя на хората, които влизат на територията, и ускоряване на темповете за извеждане извън територията на тези, които нямат основание на бъдат тук”, добави Цветлин Йовчев.

„Втората основна цел е гарантиране сигурността на българските граждани, ограничаване на рисковете”, заяви министърът. Сред целите са заложени самоиздържане на бежанците и принос към социалната система и ефективна комуникация с обществото.

Трябва единна общонационална позиция, в която да се обединим по начина, по който се отнасяме към бежанците. „В следващите дни ще се опитаме да активизираме активен диалог с Народното събрание за формиране на обща позиция по редица проблеми. Политическите сили трябва ясно да заявят своята позиция. Това е изключително важно във връзка с това, че има признаци, че се заражда ксенофобия. Това е рана, която после много трудно ще зарасне”, заяви Цветлин Йовчев.

Няма да се прави нищо в село Телиш, преди да изслушаме опасенията на хората. Идеята за там е да бъде изградено място за настаняване на хора от закрит тип, с осигурена охрана от държавата. Няма да се прави нищо преди да изслушаме техните опасения, затова наредих временно да бъдат спрени работите”, обясни министърът.

Работи се по увеличаване на граничните патрули по българо-турската граница, каза още Йовчев. „Ще усилим наблюдението и на участъка от морската ни граница с Турция. Работим по активизиране на комуникацията с институциите от турска страна. Имаме инициативи, диалог и съвместни действия за ограничаване на потока от граждани”, добави Йовчев.

„Друга мярка е засилено полицейско присъствие и провеждане на специализирани полицейски операции в районите с концентрация на бежанци. Това няма да е инцидентно и да е свързано само с инциденти като с 20-годишното момиче. Това ще бъде постоянно”, обясни вицепремиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6403 |30.10.2013 Отмениха скандалната заповед на Йовчев за ротация в СДВР . 32| 6058 |30.10.2013 Атанасов: Цветлин Йовчев търси подкрепа за кабинета в САЩ . 2| 5915 |25.10.2013 Йовчев: 620 бежанци са в ареста . 8| 5295 |21.10.2013 Цветлин Йовчев: Залавяме 100 % от преминаващите границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads