Реклама / Ads
0| 3686 |19.11.2019 НОВИНИ

ИПИ: За да решим един малък проблем ще накажем цялата система

.
Калоян Стайков Източник: БГНЕС
За да решим един малък и сравнително ограничен проблем като обхват, ние на практика ще накажем цялата система – всички осигурени, което ще има точно обратния ефект. Това е предложение, което по скоро ще навреди на работодателите, отколкото да им помогне.
 

 Това заяви пред БНР Калоян Стайков - експерт от Института за пазарна икономика (ИПИ) в коментар на идеята на управляващите първият ден от болничния да не се плаща. Според него усилията трябва да се насочат към решаване на проблема.

 

Днес ИПИ представя своя алтернативен държавен бюджет, съобщи още Стайков.

 

„Бюджетът все по-малко се използва като инструмент за провеждане на политика в различни сектори и се е превърнал в едно механично упражнение, което просто се репликира година за година“, каза Стайков.

 

Според Стайков в бюджетите на държавата липсва анализ за ефекта от програмите и за това дали постигат целите си. Програмното бюджетиране е един от инструментите, които могат да помогнат, смята той.

 

„Виждаме абсолютно прекратяване на всякакви процеси за приватизация, за концесиониране. Виждаме редица реформи, които бяха тотално спрени в различни сектори. Единствено чуваме обещания за такива реформи, но в крайна сметка нищо не се случва. Нашите предложения се опитват да разбият този тип на работа“, обясни Стайков.

 

Той посочи какво предлага техният алтернативен бюджет:

„Първо обръщане на тенденцията при приходите, т.е. предлагаме мерки за намаляване на данъчно-осигурителната тежест, вместо нейното увеличаване. Друго много важно – за да получават и гражданите, и бизнесът адекватни услуги от страна на администрацията, заплатите и условията на труд там трябва да са много по-добри. За целта трябва да се направи преструктуриране“.

 

„Друго наше предложение е да се направи реална реформа там, за да може да се подобрят условията и да се увеличат заплатите. Предлагаме осигурителни промени – намаляване на осигуровките за пенсии с 2%, така че да се облекчи напрежението на пазара на труда“.

 

„Друго важно нещо е започване на здравна реформа, като се прехвърлят 2% от осигуровката към частни здравни фондове. Даване на повече свобода на местната власт, като се прехвърлят 2% от подоходния данък към общините“.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4013 |18.11.2019 Хасан Адемов: Няма да се реши нито един проблем с неплащането на първия ден на болничния . 2| 4716 |16.11.2019 Адвокат: Причините за смъртта на дете в болница са по-важни от анатемосването на един лекар . 2| 4670 |13.11.2019 Гешев може да получи един глас по-малко на пленума на ВСС утре . 1| 4463 |12.11.2019 Единадесет джихадисти се завръщат от Турция във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads