Реклама / Ads
8| 4529 |18.11.2019 НОВИНИ

Иранската Революционна гвардия заплаши да смаже антиправителствените бунтове

.
Източник: БГНЕС
Революционна гвардия на Иран, ударен отряд на теократичния режим, предупреди участниците в антиправителствените протести, че ще предприеме ”решителни” действия, ако бунтовете срещу повишените цени на бензина не спрат, съобщават ирански държавни медии.
 

Общественото недоволство, провокирано от поскъпването на бензина и нормирането на продажбата му, избухна в петък и прерасна в политически искания за оставка на висшите религиозни лидери, които управляват страната.

 

Подпалени са сто банки, десетки сгради и автомобили, съобщи "Медиапул".

 

"Ако е необходимо, ще предприемем решителни и революционни действия срещу всякакви продължаващи опити за нарушаване на мира и сигурността", обяви Революционната гвардия, която е най-тежко въоръжената силова структура в Иран.

 

През нощта на 15 ноември правителството реши да повиши цените на бензина и да нормира продажбата му като мярка срещу продължаващата икономическа криза. Но мнозина жители на богатия с петрол Иран смятат, че евтиният бензин е тяхно основно право.

 

Съгласно правителственото постановление, притежател на държавна бензинова карта може да купи до 60 литра бензин на месец по цени, еквивалентни на 12 евроцента. Онези, които се нуждаят от повече гориво, трябва да плащат от 20 до 30 цента за литър в зависимост от количеството. Цените са почти тройно по-високи от досегашните.

 

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обяви в неделя, че подкрепя вдигането на цените, а за избухналите протести обвини противниците на Ислямската република и външни врагове.

 

Властите отрязаха достъпа до интернет, за да попречат на потребителите на социалните медии да организират протести и да публикуват снимки и видеокадри.

 

По всичко изглежда, че това са най-бурните обществени бунтове в Иран от края на 2017 г., когато в 80 градове и населени места хиляди млади хора и работници се вдигнаха срещу корупцията, високата безработица и разширяващата се пропаст между бедни и богати.

 

Тогава Гвардията и свързаните с нея милиции потушиха протестите, при които 22-ма души загинаха.

 

Две години по-късно гневът и отчаянието отново надделяват поради болезнения ефект от подновените санкции от САЩ и провала на правителството да изпълни обещанията си за повече работни места и инвестиции.

 

Властите твърдят, че няколко човека, включително полицаи, са били убити и около 1 000 "метежници" са били арестувани, някои от тях за употреба на хладно и огнестрелно оръжие.

 

Ислямските лидери на Иран са решени да сложат край на протестите и да заглушат критиките на Запада и по-специално на САЩ, че елитът на Ислямската република е корумпиран и безотчетен.

 

Правителството на президента Хасан Рохани заяви, че поскъпването на бензина цели да увеличи с около 2,55 милиарда долара годишно допълнителните субсидии за 18 милиона семейства, или около 60 млн. иранци, които страдат поради ниски доходи.

 

Смята се, че този ход ще помогне на правителството на изборите през февруари, тъй като тези бедни 60 милиона души със сигурност ще отидат да гласуват.

 

Повечето хора с ниски доходи са привърженици на религиозния режим. Раздаването на паричните помощи започва във вторник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3921 |14.01.2019 Самолет на иранската армия се разби край Техеран, намерени са 7 тела . 6| 4616 |11.09.2018 Шефът на руската гвардия към Навални: Никой не ви е ритал в задника, ще ви направя на пържола . 2| 5509 |05.04.2018 Тръмп прати Националната гвардия на границата с Мексико . 2| 4570 |30.04.2017 В Истанбул убиха шефа на иранската опозиционна телевизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads