Реклама / Ads
7| 5781 |29.11.2017 НОВИНИ

Ирански изтребители прихванали правителствения самолет?

.
Правителственият „Еърбъс”, с който премиерът Бойко Борисов и голяма делегация пътуваха за Рияд късно снощи, е напуснал въздушното пространство на Иран и е променил изцяло маршрута си след среща с вдигнати по тревога изтребители от ВВС на ислямската република, съобщиха за bTV източници, които са били на борда на машината на „Авиоотряд 28”.
 
На този етап няма официални коментари от иранска страна.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева обясни, че нашата страна е имала всички необходими разрешения за преминаване през Иран по пътя към Саудитска Арабия, но в последния момент е бил получен отказ, по-късно мотивиран с отклонение от курса.

 

Заради случая управляващият иранското посолство у нас беше привикан от МВнР.

 

„Не са били повече от 4-5 случая изтребители да се вдигнат и да прехванат правителствен самолет”, коментира бившият шеф на „Авиоотряд 28” Пенчо Пенчев. По думите му такива ситуации са възниквали например над Италия, Швейцария и Израел, като причините обикновено са били свързани с липса на комуникация.

 

Практиката обаче е категорична - правителственият самолет трябва да се подчини на заповедите, като може да бъде принуден и да се приземи.

 

„Обикновено се получава информация за такъв полет от протокола на Министерски съвет или от съответното ведомство 2 месеца предварително и подготовката на полета започва месец предварително”, обясни той. Сред процедурите е и разчертаването на полетния план и получаването на дипломатически разрешения.

 

„Няма командир, който да излети без да му бъдат дадени номерата на дипломатическите разрешения”, категоричен беше Пенчев. Той разказа, че поне преди години разрешенията са се искали 10 минути преди навлизането в съответната държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3988 |25.10.2017 Каракачанов: Документни проблеми бавят двигателите за изтребителите . 0| 4381 |07.10.2017 Каракачанов: Ще искаме поне 10 г. разсрочено плащане за новите изтребители . 24| 11720 |30.09.2017 Американският посланик предупреди правителството да внимава за изтребителите . 5| 4760 |30.09.2017 Каракачанов: Ще купуваме нови изтребители, стари си имаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads