Реклама / Ads
3| 4191 |25.11.2019 НОВИНИ

Ирина Матеева: Нено Димов грубо нарушава конституционните си отговорности

.
Протест срещу политиката на министъра на околната среда и водите, организиран от коалицията „За да остане природа в България” Източник: БГНЕС
На 23 ноември природозащитници излязоха на протест на главния път София–Варна, в района на пътен възел „Боаза“ в Ловешко, заради незаконното разрушаване на коритото на река Вит, където се изгражда нов участък от магистрала „Хемус“. Те искат и оставките на министъра на околната среда и водите Нено Димов, на областния управител на Ловеч Ваня Събчева и на директора на Басейновата дирекция в Плевен Петър Димитров.
 

Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците, участник в изграждането на "Натура 2000", коментира пред БНР, че във всяка правова държава изпълнителите на инфраструктурен проект трябва да имат респект към закона и да спазват всички процедури.

 

"Става много страшно, когато държавата демонстрира грубо неспазване на закона, както националния, така и европейския". Трябва да има нетърпимост към неспазване на законодателството, категорична е Ирина Матеева.

 

"Европейските институции се намесват, когато всички национални нива са изчерпани. Това не означава, че ще чакат прекалено дълго. Вече имаме две осъдителни присъди, но защо трябва да се стига дотук? Кой ще възстанови природата?".

 

"Реките са много важен ресурс и тяхното опазване трябва да е стратегическа цел", категорична бе Матеева и уточни, че в случая с р. Вит става дума за зона от "Натура 2000".

 

По думите ѝ Нено Димов е министърът, който нарушава най-грубо конституционните си отговорности да гарантира опазването на околната среда. "Най-чистото, което следва да се случи след този пореден случай, е този министър да подаде оставка, да бъде отстранен и да бъде подведен под наказателна отговорност във връзка с изпълняването на задълженията му като министър на околната среда и водите.

 

И още: наказателна отговорност да понесат всички въвлечени в този казус лица, независимо дали с действие или с бездействие са довели до този резултат и да се предприемат бързи действия за възстановяване на местообитанията", каза още тя.

Матеева заяви, че съвременната технология позволява много гъвкав подход при строежа на магистрали.

 

"Изграждането на инфраструктура не бива да руши ценности, защото има неща, които не могат да бъдат възстановени", смята екологът Ирина Матеева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3933 |25.11.2019 Раненото с нож момиче е контактно, без опасност за живота . 0| 3825 |11.10.2019 Камион се запали на АМ ”Хемус”, движението към София е затруднено . 0| 3945 |10.10.2019 Изоставеното в София бебе е настанено в дом . 1| 3597 |02.10.2019 Нено Димов: Внесеният боклук за изгаряне е 10 пъти по-малко от изнесения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads