Реклама / Ads
137| 9150 |01.03.2016 НОВИНИ

Ю. Исаков: Русия не получава и сантиметър от войната за Освобождение на България

.
Юрий Исаков
Отношението на руснаците към братския български народ си остава непроменено. Това е отношение на любов, топли чувства и приятелство. Не искам да водя полемика с министъра на външните работи Даниел Митов. това няма да е коректно и точно. Според мен няма напрежение в отношенията между Русия и България. Това каза в предаването "Още от деня" руският посланик Юрий Исаков.
 
Всяка година преди 3 март се забелязва вдигане на градуса в обществото относно участието на Русия в Освобождението на България. Чувал съм много странни изказвания, които имат за цел да фалшифицират историята. Говорило се е, че няма и турско иго. Говорило се е, че Русия има имперски желания, а Русия не получава и един сантиметър от тази война. Всичко това е опит за повишаване на обществената полемика. В този аспект не мисля, че има някакво напрежение между България и Русия. Това са опити за преиначване на историята, разкри Исаков.

В Москва също посрещаме топло 3 март. Всеки човек, който познава България, празнува. Не по-малко важно е, че на този ден милиони руснаци прекланят глава пред паметта на хилядите руски войници и български опълченци, които са дали живота си за свободата на България, каза още той.

След 5-годишно прекъсване в София беше проведена 15-тото заседание на Българо-руска междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Според Исаков прекъсването е един доста сложен въпрос. Това, че се е провело заседанието за него е един обнадеждаващо. Взети са редици съвместни договорености, разгледани са новите възможности за развитие на сътрудничеството в редица области. По мнение на посланика, за да се изпълни това е необходима политическа воля от двете страни.

Исаков смята, че е напълно възможно в рамките на няколко години да се увеличат с 60-70% руските туристи у нас. По негово мнение това зависи преди всичко от наличието на обективни условия за увеличаването на туристическия поток – облекчаване на визовия режим, грамотна настоятемна реклама на българския продукт, да се засили сигурнастта. Руският посланик заяви, че е оптимист и според него са възможни най-различни конфигурации на маршрутите за транспортиране на газ на и около Балканите.”

“И Турция, и Русия, и България имат една сложна историческа съдба, съдба, която е неправолинейна, затова трябва да се помни. От друга страна трябва да гледаме напред. Имаме добрата политическа воля всички появяващи се стари проблеми да бъдат решавани в най-добрия, конструктивен тони и Русия е готова за това”, заяви Исаков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5119 |01.03.2016 Схемата с гориво от ИДИЛ в България-засечена от сателитни снимки от САЩ и Русия . 19| 5846 |28.02.2016 Братът на Омар Зайед: И моето семейство получава заплахи . 1| 5365 |24.02.2016 САЩ и Русия обсъждат нова резолюция на ООН за Сирия . 22| 4752 |16.02.2016 Ердоган с нова атака срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads