Реклама / Ads
6| 4920 |19.11.2009 НОВИНИ

Иск за близо 17 милиона отложи делото Ковачки

.
Христо Ковачки Източник: Вяра Йовева
Министерството на финансите ще предяви иск в размер от 16 млн. 771 хил. лева срещу бизнесмена Христо Ковачки. Това стана ясно на днешното съдебно заседание пред Софийски градски съд.
 

Адвокатите на подсъдимия - Ина Лулчева и Илиян Василев оспориха факта, че искът се внася от представители на НАП, тъй като агенцията има самостоятелно ръководство и е редно гражданският иск да бъде представен и чрез пълномощно от директора на НАП. Поради тази причина съдът даде 30 минутна почивка, за да може ищците да донесат липсващото пълномощно.

След паузата обаче, представителите на НАП казаха, че нямат възможност днес да представят пълномощно от директора си. Те се върнаха в съдебната зала с пълномощно от предния министър на финансите Племен Орешарски, който не бе приет от Темида.

Заради това, съдът отложи процеса за 24 ноември, което беше прието "на нож" от адвокатите на Ковачки, защото граждански ищци по НПК нямали право да отлагат делото. Съдът обаче се аргументира с това, че закинът ваци за приети граждански искове.

Преди това подсъдимият поиска чрез адвокатите си съкратено следствие по член 370, т. 1 като по този начин ще бъде ограничен броят на разпитаните свидетели.

По време на почивката пък, адвокатът на Ковачки Илиан Василев пък каза, че защитата ще иска връщане на делото към прокуратурата, защото имало противоречия в диспозитива в обвинението и обстоятелствената част на обвинителния акт. Не ставало ясно дали фактурите са с неясно съдържание.

"Ние искаме делото да приключи колкото се може по-бързо", пък каза адвокат Ина Лулчева, която не потвърди намерението на колегата си да искат връщане на делото към прокуратурата.

Самият Христо Ковачки беше взел сериозни мерки за сигурността си и никой от журналистите не успя да се доближи до него.

Frognews.bg припомня, че Христо Ковачки бе обвинен за данъчни престъпления в особено големи размери – укриването на 16 млн. лева от ДДС. Обвинението е в над 100 страници и е поместено в 320 тома. Злоупотребите са извършрни чрез четири фирми на Ковачки, твърдят магистратите.

От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Ковачки е получил веднъж данъчен кредит, а след което го е платил, но в другата фирма този кредит остава, и Ковачки плаща фактически само разликата.

Схемата била много трудна за доказване, признаха прокурорите. По време на разследването, енергийният бос създаде партия ЛИДЕР и навлезе в политиката, първо със свои представители в Европейския парламент, а в последствие и в българския. Същевременно в пресата се появиха материали за бизнес връзки на Ковачки със сръбският престъпник Сретан Йосич, но до ден днешен нещата не са доказани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6442 |17.11.2009 Смърт отложи делото "Панюков" . 0| 4779 |12.11.2009 От "Кремиковци" отложиха протеста . 2| 4830 |24.10.2009 Хванаха хероин за близо 10 млн. лева . 3| 4608 |06.10.2009 4 клуба укрили близо 3,5 млн.лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads