Реклама / Ads
9| 5698 |01.03.2018 НОВИНИ

ЕК иска да види повече резултати в борба с организираната престъпност и корупцията

.
Лидерите на Западните Балкани трябва да са изяснили, до къде са стигнали с инфраструктурните проекти до срещата на върха на Европейския съюз през май. Това стана ясно след края на Балканската обиколка на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която завърши в София.
 

През поседните дни председателят на ЕК, заедно с част от комисарите обиколи 6-те страни от Западните Балкани /Сърбия, Македониа, Албания,  Черна гора, Босна и Херцеговина и Косов/. Изводът, който направи в София – ЕС иска те да станат част от общността, но няма да има отстъпки за нито една, преди да е изпълнила всички критерии.

 

До срещата на върха в София между лидерите ЕС и на Западните Балкани  - политиците от региона трябва да си напишат домашното. И да кажат конкретно докъде са стигнали по всеки от проектите и на какво финансиране разчитат.

 

„Да, имаме лот по лот за жп-линии, магистрали, дигитално, инфраструктура”, коментира премиерът Бойко Борисов, съобщи НТВ.

 

„Знаете, че премиерът Бойко Борисов е практичен човек. Иска да разговоря за конкретни проекти, пари и всичко подобно. Наистина от това зависи колко подготвен е регионът”, коментира премиерът на Македония Зоран Заев.

 

Република Македония е подготвена. Затова преди общата среща с председателя на Еврокомисията, българският премиер проведе отделни срещи с всеки от балканските лидери. На финала всички говорипи с Жан-Клод Юнкер, който ги увери, че бъдещето на всяка от страните е свързано с ЕС.

 

„Не че искам да ги обидя, но мога да кажа, че на този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия. Въпреки, че има огромен напредък”, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

ЕК иска да види повече резултати в борба с организираната престъпност и корупцията. Условие за приключване на преговорите ще и решаването на двустранните териториални конфликти на Балканите. Кандидатките за членство в ЕС могат да използват общо 1 млрд. евро от предприсъденителните програми на съюза. Но разчитат и на още пари.

 

Председателят на ЕК уточни, че и 7-годишният бюджет на ЕК след 2020-та година трябва да предвиди пари за проектите на Балканите. Страните от региона пък си поставят задачата бързо да изпълнят точките по общия икономически съюз. Той ще позволи да се въведат еднакви ТОЛ-такси по магистралите в региона и по-бързото преминаване през митническите пунктове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5385 |01.03.2018 БСП започва подписка за спиране на сделката с ЧЕЗ . 7| 4515 |28.02.2018 Трите ЕРП-та искат по-високи цени на тока . 0| 5408 |28.02.2018 Адвокатите на Цв. Василев искат процеса за КТБ да бъде спрян, настояват за ново разследване . 3| 4646 |28.02.2018 БСП поиска Борисов да каже кои са гадовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads