Реклама / Ads
9| 5163 |13.12.2013 НОВИНИ

Искаме гаранции от Македония по няколко въпроса

.
Кристиян Вигенин
Не се очаква решение за препоръка за начало на преговорите за членство, каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред журналисти след среща с министъра на външните работи на Македония Никола Попоски
 

Доколкото не е решен въпросът с името с Гърция, не се очаква решение на Съвета - за препоръка за начало на преговорите за членство, и опитите продължават, добави той, предаде Фокус.

Един от членовете на Конституцията на Република Македония. Ние искаме гаранция, че той не е основание за намеса във вътрешните работи на България. Вторият въпрос е свързан с решението за езика, на който се подписва този договор. Той е по-скоро на техническа основа. Според Конституцията на Република Македония, те се подписват на македонски, а според българската – на български. Там също може да се стигне до съгласие. Третият въпрос е свързан с най-чувствителната тема – историята. Имаме известни виждания, как можем да излезем от тази ситуация, как можем да направим така, че да се опитаме историята да не ни разделя, а да ни обединява, каза Вигенин. 

Министър Кристиян Вигенин обяви още, че турският външен министър Ахмед Давутоглу ще посети България в началото на февруари и тогава ще бъдат потвърдени добрите отношения между България и Турция. „Мисля, че е достатъчно ясна българската позиция по въпроса, и министърът в Турция беше информиран за нея. Той не смята, че има някаква необходимост да изпитваме каквито и да било притеснения, и че никой няма намерение да променя граници в днешно време и, че отношенията между двете страни, в днешно време, са такива, че да се говори за амбиции за промяна на границата, е най-малкото неуместно. Още повече, че и думите на Ердоган, не са били цитирани по точния начин, и не са били цитирани по смисъла, по който той е вложил. Този инцидент и начинът, по който беше представен, и нашата реакция, в никакъв случай няма да влошат другите елементи на начина, по който работим с г-н Давутоглу и другите държави”, каза Вигенин. Следващата седмица ще заседава в София Смесената комисия по нерешените въпроси; следващата седмица ще се подпише и споразумението за реадмисия между Турция и Европейския съюз. 

„През януари (вече е потвърдено) ще се проведе заседание на Централната смесена комисия по граничните въпроси, на база споразумението между Бълагрия и Турция от 1967 година. Там ще се коментира по-конкретно въпросът за бежанците за охраната по границата. Готово е, и е пред подписване, споразумението за съвместното наблюдение на границата, т.е. има желание от турска страна заедно да решаваме тези въпроси” каза Вигенин. Той заяви, че ще се следи за ратификацията на споразумението с Турция - да не се проточи твърде дълго. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 10015 |11.12.2013 Ердоган: „България, Босна и Македония са турска територия” . 1| 6489 |30.11.2013 Арести в Македония заради фалшиви бг паспорти . 3| 6417 |24.10.2013 Честванията на ВМОРО в Македония-с българска пита помен . 12| 5765 |18.10.2013 Договорът за добросъседство България-Македония без напредък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads