Реклама / Ads
2| 5743 |12.01.2011 НОВИНИ

Исканията за използване на СРС-та са скочили два пъти

.
Двойно са скочили исканията за използване на специални разузнавателни средства през 2010 година в сравнение с данните от 2009 година. Това показва отчет на Софийската градска прокуратура.
 

През 2010 година са постъпили 2214 искания за СРС, от които едва 507 са ползвани като веществени доказателствени средства.През 2009 година исканията са били 1459, от които 311 са влезли като доказателство в съда. Преобладаващите искания са били за телефонни подслушвания.

Увеличението на исканията за СРС е породено от активността на колегите от МВР. Всички бяха много активни през 2010 година и получавахме много повече материали от тях”, коментира градският прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че обикновено в Софийската градска прокуратура се използват СРС-та срещу организирани престъпни групи, повечето от които действат на територията на столицата. „Докато този тип доказателства фигурират в закона, те ще се ползват”, отбеляза градският прокурор.

Около последния скандал с подслушване, от прокуратурата съобщиха, че очакват до края на следващата седмица експертното заключение дали изнесените разговори между Ваньо Танов, Симеон Дянкови Владислав Горанов представляват СРС-та. Тримата участници в раговора ще бъдат привикани на разпит в прокуратурата. От тях ще се иска да посочат дали гласовете от записите действително са техните. Към това досъдебно производство е прибавена и т.нар. втора порция записани разговори между Ваньо Танов, Искра Фидосова и Менда Стоянова. Записите са изискани от Яне Янев, който пръв ги оповести преди дни.

От Софийската градска прокуратура бяха категорични също така, че от тях не е отправяно искане за използване на СРС-та срещу Ваньо Танов. В момента от държавното обвинение извършват проверка на всички институции, които ползват подобни способи. Градският прокурор Николай Кокинов не пожела да коментира детайли от възложената вътрешна проверка в МВР. Неофициално се твърди, че тъкмо от служба ДОТО на вътрешното ведомство са изтекли въпросните записи. „Все още нямаме експертиза дали са СРС или частни разговори. За това не мога да оповестя официално становище”, заяви Кокинов. Той посочи, че прокуратурата ще се самосезира и при положение, че от самите записани разговори се открият данни за извършено престъпление. Ако се докаже, че записите са законово използвано СРС, което не е било унищожено, а е излязло от службите, то съответните длъжностни лица ще понесат отговорност.

По отношение на случая със Симеон Дянков и изнасянето на класифицирана информация, от прокуратурата обясниха, че разследването се бави, тъй като един от експертите е починал. „В момента търсим експерт финансист, който има допуск до държавни тайни. От няколко седмици го търсим безуспешно”, обясни Кокинов. До 16 февруари пък е удължен срокът на разследването срещу експремиера Сергей Станишев. В момента тече предявяване на материалите, но се бави последният секретен материал, който също трябва да бъде предоставен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4768 |12.01.2011 Янев иска изслушване на Борисов за СРС-та; отказаха му . 5| 4817 |11.01.2011 ГЕРБ ще обсъди СРС-та с Фидосова и Стоянова . 42| 5953 |10.01.2011 ГЕРБ мълчи за СРС-та; Танов - Монтаж! . 70| 5779 |10.01.2011 ДСБ: СРС-тата рушат националната сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads